Régi élmények

2022.05.31. 13:00

„Alapos felkészítést kaptak az életre” - hatvanéves osztálytalálkozót tartottak Batthyány-gimnáziumban (videó)

Batthyány- gimnáziumban szombaton a 60 évvel ezelőtt végzett IV/C osztály találkozott. Az összegyűlés öröme mellett a közösség tagjai a régi élményeiket is felelevenítették.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A társaságot Dénes Sándor, a gimnázium igazgatója köszöntötte. Beszédében elmondta: az érettségi találkozó mindig öröm, főleg akkor, amikor 60 év elteltével találkoznak az 1962-ben végzett osztály tagjai. Olyan kivételes alkalom ez, melyet kiemelt eseményként kezelnek, hiszen olyan sztorikkal is rendelkeznek, amikkel csak kevesek. Remélhetőleg innentől kezdve minden évben eljönnek.

A humán osztály szóvivője, Murakeresztúr díszpolgára, prof. dr. Gadányi Károly mesélt a 46 fős gimnáziumi közösségükről. Szerinte az emlékezés éltet, az emlékek pedig erőt adnak.

– Két osztálytársunk kivételével mindannyian a környékbeli falvakból 1958-ban kezdtünk tanulni az akkori Landler-gimnáziumban – mesélte. – Abban az időben egyetlen gimnáziuma volt Nagykanizsának, vagyis minden osztály népesnek bizonyult. A termünket a Sugár utcai épületben találhatjuk, ez az új szárny abban az időben még nem létezett. Örök emlék marad, hogy Csernay László igazgató minden reggel a kapuban várta a tanulókat, a fiúk tisztelgéssel köszöntötték őt. Akkoriban még úgynevezett diáksapkát is kötelezően viseltünk, de inkább megtiszteltetésként éltük meg, hogy egy ilyen nívós gimnáziumhoz tartozhatunk.

Hozzátette: olyan alapos felkészítést kaptak az életre, amivel megállták a helyüket. Sokan a felsőoktatásban folytatták, ahol már a kanizsai gimnázium említése is szinte felvételt jelentett.

A találkozón egyetlen tanáruk, a 92 éves dr. Márkus Ferenc, a város díszpolgára vett részt. Szintén elismerősen beszélt az osztályközösségről, ahogy fogalmazott: a diákok a tudatában készülő emlékmű alapköveit jelentik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában