Kilencedik alkalommal

2022.05.23. 14:00

A spárgát népszerűsítették Hosszúfalun

Szombaton kilencedik alkalommal szervezte meg a spárga népszerűsítésére egész napos programját a muravidéki település helyi közössége és a Fehér Jani Művelődési Egyesület. Látványkonyha, kóstolási lehetőségek, valamint kulturális bemutatók is várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Szarjas Dorisz (b) és Göncz Sári a frissen szüretelt spárgával.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A spárga egyre fontosabb szerepet tölt be a konyhaművészetben, hiszen nemcsak egészséges étel, de elkészítési módjait illetően is igen változatos lehetőségeket kínál. Ebből kaptak ízelítőt a rendezvényre kilátogatók, hiszen három család, valamint a Fehér Jani Művelődési Egyesület csapata is azon szorgoskodott, hogy minél több spárgából készült ételt kínáljanak a megjelenteknek. Volt spárgát tartalmazó gulyás, lángos, palacsinta, pizza, de hamburger és kolbász is. – Körülbelül húsz éve egy Tengermellékről Hosszúfaluba költözött család kezdett el először spárgával foglalkozni – mondta lapunknak az ünnepélyes megnyitót követően Bacsi Borut, a helyi közösség elnöke. 

– Ma hat helyi termelő foglalkozik spárgával a településen. A spárganappal még jobban szeretnénk népszerűsíteni a növényt. Ez a kilencedik alkalom, hogy megrendeztük, 2020-ban a Covid miatt ki kellett hagynunk, míg tavaly elvitelre készítettünk ételeket az érdeklődők számára. Az egyik termelő család képviseletében Szarjas Dorisz elmondta: a spárga a homokos talajt kedveli. Április végétől június közepéig terem, ezen időszak alatt többször is lehet szüretelni, hiszen folyamatosan újrahajt. Körülbelül 10-12 évig termőképes, utána satnyulni kezd, ezért célszerű újat ültetni. A spárgának lehetnek föld alatt növekedő hajtásai – ezek fehérek s kissé kesernyésebbek –, illetve föld felettiek is. Utóbbiak közül a lilás árnyalatúak az édesebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában