Megemlékezés

2022.05.29. 17:06

A hősök előtt tisztelegtek Zalaegerszegen a nemzeti emléknapon

Zalaegerszegen a Hősök kertjében tartottak megemlékezést, ahol több megyeszékhelyi vezető – köztük Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos –, a megyei és városi rendőri és katasztrófavédelmi szervek vezetői, a Zalaegerszegi Honvéd Klub és az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssingi szervezetének képviselői vettek részt.

Mozsár Eszter

Zalaegerszegen dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő tartott megemlékező beszédet

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvényen a Nemzetközi Szent György Lovagrend Zala Megyei Priorátusának tagjai az I. világháborús emlékműnél helyezték el koszorúikat. A megemlékezésen közreműködött a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, Urházy Gábor László színművész, a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület.

Dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő beszédében rámutatott: az 1917-es törvényrendelet alapján Magyarországon 1938-ig összesen 1086 I. világháborús emlékművet állítottak. A hősök emlékünnepét 1924-ben iktatták törvénybe, ekkor döntöttek pontos időpontjáról. A II. világháború után fél évszázadon át a rendszerváltásig ezt az ünnepet nem tartották meg, majd 1992-ben a Ludovika Akadémia előtt újból felállították a Hősök emlékművét. A szónok arra kér mindnekit, hogy gondoljunk azokra is, akik hadifogságba estek, kényszermunkára ítéltettek vagy a politikai üldöztetés áldozatai, elszenvedői voltak, s minden nehézség ellenére magyarok maradtak. Mindez azt üzeni, hogy a hazaszeretet és az önfeláldozás tisztelete mellett a ma élőknek most kell szeretni, alkotni, építeni, mások gondját viselni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában