Hogy élesen lássanak

2022.04.01. 14:00

Zalai gyermekotthonokban szerveztek szűrőnapokat (videó)

A Magyar Látszerész Szövetség „Láss, hogy Ők is láthassanak!” programjában ötödik alkalommal rendeztek szűrőnapot Zalaegerszegen.

Jóna István

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a sajtótájékoztatón

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezúttal a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Zalaegerszegi Gyermekotthonát keresték fel látszerészek, akik 37 gyermek ingyenes látásvizs­gálatát végezték el, egészen a kicsiktől a 16 éves kamaszokig. A programról és a tapasztalatokról sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön az önkormányzat dísztermében. 

 

A Magyar Látszerész Szövetség tavaly májusban indította el országos kezdeményezését, azt a célt tűzték ki, hogy elvégzik a gyermek­otthonokban és a nevelőszülős hálózatban élő gyerekek látásellenőrzését, és szükség esetén szemüveget is biztosítanak számukra ingyenesen. Közel egy hónapja az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Zalaegerszegi Gyermekotthonában 29 diák látásvizsgálatát bonyolították le, akik közül 28-an csütörtökön vehették át életük első szemüvegét. 

 

A Látszerész Szövetség, az önkormányzat, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége (SZGYF) és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ közös szervezésében és támogatásával megvalósult szűrőnap csütörtöki, díszteremben tartott sajtótájékoztatóján Zimborás Béla, az SZGYF megyei kirendeltségének igazgatója megköszönte, hogy a program a gyermekotthonban élő gyerekekre is odafigyel, és helybe viszi a szűrést. 

 

– Ha gyerekekről van szó, nem gondolkodhatunk sokat, hanem cselekednünk kell – fogalmazott a tájékoztatón Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. Elmondta, amikor a látszerészek felvázolták neki a programot, egyből az ügy mellé állt. 

 

– Nagyon sok szűrésen vagyunk túl, és jól látszik, hogy a gyermekek esetében az időben elvégzett látásellenőrzés, a megfelelő optikai korrekció biztosítása látványos életminőség-javulást hoz – mondta. 

 

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke megköszönte a program támogatását, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere pedig arról beszélt: öröm támogatni egy olyan célt, amely a gyerekeken segít. 

 

 

– Habár az önkormányzat már nem fenntartója az iskoláknak, teljesen nem engedtük el az intézmények kezét, és megőriztük a jó kapcsolatot az intézményvezetőkkel és a tankerületi központtal is – mondta Balaicz Zoltán polgármester. 

 

Vigh László országgyűlési képviselő kifejtette: olyan rendszert építünk, amelyben büszkék lehetünk a felnövekvő nemzedékre. A rendezvényen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere és. Cindy Tromans, az ECOO (Európai Optometristák és Optikusok Tanácsa) elnöke videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. Végül nagyköveti oklevéllel köszönte meg a Látszerész Szövetség Balaicz Zoltánnak és Kovács György optometrista, látszerész mesternek a segítséget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában