Hetvenkét évvel ezelőtt

2022.04.22. 08:00

Vándortárlattal emlékeznek az őrségi kitelepítettekre

Hetvenkét évvel ezelőtt, 1950 júniusában három hullámban telepítették ki politikai okokból az őrségi falvakban élők közel 10 százalékát hortobágyi kényszermunkatáborokba, akik közül sokan nem tértek vissza az 1953-as feloldó rendelet után sem.

Arany Horváth Zsuzsa

A tablók között balról Róka Zsuzsa, középen Balaicz Zoltán, mellettük az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület tagjai

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Sorsukra emlékeztet az a – az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület szervezésében létrejött – fotókat, dokumentumokat, visszaemlékezéseket, leveleket, emlékhelyeket felvonultató vándorkiállítás, amely vasi helyszínek után érkezett a református templom Kálvin-termébe és május 29-ig látogatható. A kitelepítettek közül számosan Zalaegerszegen találtak új otthonra visszaérkezésük után, mondta a megnyitó során Balaicz Zoltán polgármester, itt segítségre, támaszra találtak. A tárlat dokumentumait, a kitelepítettek megpróbáltatásait, az emlékezet fenntartását szolgáló tényeket a családja révén érintett Róka Zsuzsa, az egyesület elnöke mutatta be az egybegyűlteknek. Képünkön a tablók között balról Róka Zsuzsa, középen Balaicz Zoltán, mellettük az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület tagjai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában