A névadó tiszteletére

2022.04.09. 07:00

Ünnepelt a gelsei Weöres Sándor-iskola

Az általános iskola 25 évvel ezelőtt vette fel Weöres Sándor költő nevét. Ezt a jubileumot ünnepelték pénteken az intézményben, ahol két emléktáblát is avattak.

Pásztor András

Rácz József polgármester és Gigler László igazgató mögött a tegnap avatott két emléktábla

Forrás: Pásztor András/Zalai Hírlap

Az intézmény aulájában lezajlott ünnepség keretében vörösréz emléktáblán örökítették meg azon pedagógusok nevét, akik legalább negyed századon át a gelsei iskolában szolgálták a köznevelés ügyét. A másik tábla márványból készült és annak a két igazgatónak – Horváth Lajosnak, valamint Horváth Dezsőnek – állít emléket, akik együttesen fél évszázadon át irányították az intézményt. 

 

Az ünnepségen Gigler László igazgató elmondta: 25 éve, 1997. március 21-én az intézmény Weöres Sándort választotta névadójául. A géniuszt, a minden nyelven beszélő poétát, akit örök érvényű példaképként állíthattak, s állíthatnak a diákok elé.


Gigler László igazgató elmondta még: az első táblára két tucat, a gelsei iskoláztatás szempontjából kitörölhetetlen név vésetett. 
 

– Közülük heten már nem lehetnek közöttünk, hárman rég nyugállományba vonultak, ellenben tizennégyükkel együtt munkálkodhattam, sőt hetüket ma is aktív kollégámként köszönthetem – folytatta az igazgató, majd hozzátette: egy alig ezerlelkes település kisiskolájának 24 patinás ékköve van. – A másik tábla azon két ikonikus igazgatónknak állít emléket, akiknek időtállósága vetekszik a márványéval. Mert bár az igazgató van a nevelőtestületért és nem fordítva, szerepe oly mértékben megkerülhetetlen, mint kovász a kenyérkészítés során. 
 

Ezt követően Rácz József polgármester szólt az ünneplőkhöz, aki felidézte az intézmény elmúlt három évtizedének fontosabb fejlesztéseit. Mint mondta: az új iskola 1989-ben készült el, majd 1991-ben a tornacsarnok is megépült. 
 

– Az igazi áttörést a 2000-es évek első évtizede hozta meg az iskola számára, hiszen ekkor valósult meg az emelet ráépítése, nyelvi labor és informatikai terem került kialakításra, majd a gelsei fürdő megépítését követően az iskolai úszásoktatás is elkezdődött – sorolta Rácz József, aki tovább folytatva a sort, említést tett az aula intézményhez való hozzáépítéséről, illetve a közelben lévő műfüves sportpálya és játszótér kialakításáról is. 
 

– Sajnos, 2010 után megtorpant a növekedés üteme, az iskola állami kézbe került és az önkormányzatnak jelenleg minimális szerep jut ezen a téren, amit méltósággal viselünk – fogalmazott Rácz József polgármester. 
 

A szónoklatokat követően az iskola diákjai ünnepi műsort adtak, majd állófogadással zárult a jubileumi megemlékezés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában