528 méter hosszú

2022.04.16. 07:00

Új attrakció a Lendva-hegyen, élménypálya épült

Újabb kiemelt idegenforgalmi attrakcióval bővül a Muravidék turisztikai kínálata, szombaton avatják fel azt a Lendva-hegyi drótkötélpályát, amely valamivel több mint ötszáz méter hosszú lesiklást kínál a Lármafától a hat év fél éve átadott Vinarium kilátótoronyig.

Gyuricza Ferenc

A drótkötélpálya egyszerre két személy 50-60 kilométer/órás sebességű lesiklását teszi lehetővé

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Vinarium Zipline elnevezésű, mintegy 255 ezer euró­ból megvalósult beruházás egyedülálló a kelet-szlovéniai régióban. Az elsősorban extrém sportok kedvelői körében népszerű drótkötélpályából több is van a szomszédos országban, de azokat kivétel nélkül magashegyi területen alakították ki, dombvidéken a Vinarium Zipline lesz az első.

A Vinarium Szlovénia legmagasabb, 53,5 méteres kilátótornya. Megnyitásával ugrásszerű fejlődés következett be Lendva idegenforgalmi kínálatában, amit a drótkötélpálya kialakításával tovább kívánnak bővíteni. A lendvai önkormányzat által végeztetett kutatás szerint a kilátótorony látogatóinak mintegy 13 százaléka próbálná ki az élménypályát is, így a Vinarium Zipline várhatóan 14 ezer látogatót vonz évente. Így számolva a beruházás körülbelül tíz év alatt térül meg. A drótkötélpályával öt munkahelyet teremtett az üzemeltető Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség. 

A Vinarium Zipline építését 2021 őszén kezdték meg, s az elmúlt hónapban fejezték be. A működési engedélyek kiadásával az ünnepélyes megnyitó elől is elhárultak az akadályok. 

Az élménypálya 528 méter hosszú, s párhuzamosan két személy 50-60 kilométer/órás sebességű lesiklását teszi lehetővé. Kiindulópontja a Lendva-hegy egyik legforgalmasabb pontján, a Lármafánál található, végpontja a Vinarium kilátótorony lábánál van. 

A pálya minden év márciu­sától novemberéig üzemel, s a hét minden napján nyitva tart, ám előzetes bejelentkezés alapján a decembertől februárig tartó időszakban is igénybe vehetik szolgáltatásait a látogatók. 

A Vinarium Zipline kiindulópontja mellett egy gyermekek számára kipróbálható mászópálya is található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában