A vadászvilág nagyasszonya

2022.04.27. 20:00

Megnyílt Kun Edit varázslatos tárlata szülőfalujában, Zalaváron

Mozgalmas volt az elmúlt hétvége a településen, ahol első ízben rendezték meg a népviselet napját, előtte pedig megnyílt Zalavár szülötte, Kun Edit kiállítása.

Péter B. Árpád

A megnyitónak kürtszó adott keretet, közreműködött a galamboki Gál család, balról Kun Edit Fotó: Herodek Miklós

A népviselet napját 2015 óta tartják Magyarországon, a felhívás szövege szerint azért, hogy „öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére”. Az országos program fontos része, hogy a résztvevők fotókat készítenek erről, s megosztják a képeket a közösségi média felületein, hogy ezzel is bátorítsák egymást a közös értékek megőrzésére.

Zalavár idén első alkalommal csatlakozott a népviselet napjához, mondta el lapunknak Lucz József polgármester, aki szerint céljuk a hagyományőrzés mellett az is, hogy minél több emberrel, országgal- világgal megismertessék ezeket az értékeket.

A hétvégén majdnem húszan öltöttek magukra főként zalavári népviseletet, de az érdeklődők láthattak sármelléki ruhákat, kiegészítőket is.

– A kezdeményezéssel szeretnénk hagyományt teremteni – szögezte le a település első embere, aki arra is felhívta a figyelmet: ezen a napon a közösségi színtéren és könyvtárban néhány korábbi használati eszközt is kiállítottak.

 

Megnyílt ezenkívül a település szülötte, Kun Edit festőművész kiállítása Zalaváron. Lucz József azt mondta róla: kisugárzása és eleganciája legendás, nevét és fantasztikus karizmáját az ország valamennyi vadászembere tiszteli.

– A hazai közélet igazi csillaga, a magyar vadászvilág nagyasszonya, aki amellett, hogy nőként bátran felvállalja szenvedélyként a vadászatot, rendkívül sokoldalú személyiség – méltatta a művészt a polgármester. – Nevezetes elképesztő gasztronómiai kreációiról, s nemcsak követi, gyakorta diktálja is a divatot. Magyarország egyik legismertebb vadász- és természetfestője pedig mindemellett fantasztikus ember.

A kiállításmegnyitón Imrei Ferenc, az Országos Agarász Egyesület vezetőségi tagja átadta Kun Editnek a vadászati világkiállítás emlékalbumát, amelyben a festőművész és férje is szerepel. Továbbá azt az emlékérmet, amelyet Imrei Boglárka ötvös-, iparművész tervezett, és a nemzeti bank által kibocsátott hungarikum kutyafajták sorozat részeként a magyar agarat ábrázolja.

– Zalavárra, a szülőfalumba hazajövök – mondta el a megnyitón Kun Edit. – Szívemhez közel áll ez a település, és nemcsak azért, mert drága jó szüleim itt élnek, s hozzájuk hazajöhetek, hanem azért is, mert itt szívbéli, lélekből élő, istenáldotta jó emberek laknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában