Biztonság és komfort

2022.04.09. 07:00

Megerősítik a partfalat Petrikeresztúr külterületén - A beruházás turisztikai szempontból is fontos

A biztonságos és komfortosabb közlekedést segítik elő a munkálatok, melyek a napokban kezdődtek a falu külterületén, a Patóhegyre vezető úton. Első körben a leomlott partfal helyreállítását végzik el, amit burkolatmegerősítés követ. A beruházás két külön pályázati forrásból valósul meg, s a munkálatok időben is elkülönülnek. Borvári Lili, a település polgármestere elmondta: a viharos időjárás, az esőzések miatt leomlott partfal helyreállítására sikeres vis maior pályázatot nyújtottak be, 21 millió forintos állami támogatást kaptak, amit tíz százalék önerővel kell kiegészíteniük.

Gyuricza Ferenc

Borvári Lili beszélget a kivitelező két munkatársával, Varga Attilával és Vásáros Norberttel

Forrás: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

– Ez a munka kezdődött meg a napokban – magyarázza a polgármester. – A vis maior pályázat fejlesztést nem tesz lehetővé, ám támfal építését igen. A rézsűcsúszás miatt nálunk erre van szükség, így az elnyert összeg, valamint a saját erő felhasználásával először egy vasbeton alapot építenek ki a megcsúszott partfal megerősítésére, majd támfallal erősítik meg azt. A partfal ennek nyomán épített, burkolt felületté válik, ami a későbbiek során az eddiginél biztonságosabb közlekedést eredményez. 
 

A Patóhegyre vezető út mintegy 430 méter hosszúságú szakaszának burkolatmegerősítéséhez a Vidékfejlesztési Program járult hozzá közel 36 millió forinttal. Ez a pályázat 95 százalékos támogatási intenzitású, vagyis az önkormányzatnak ötszázalékos önerőt kell hozzárendelnie. Borvári Lili elmondása szerint a tavaly felújított Ady utca folytatásaként, a sportpályától a patóhegyi feljáróig tartó, eddig köves útszakaszon végeznek majd aszfaltozást és padkázást, valamint ahol szükséges, ott vízelvezető árkokat is kialakítanak. A polgármester szerint ez minőségi változást hoz a helyi közlekedésben, amit azért is fogadnak örömmel a településen élők, mert egyrészt számos birtok található a Patóhegyen, de a vendégházainak köszönhetően a térség idegenforgalmában is egyre fontosabb szerepet játszik a dombhát. 
 

Az út aszfaltozási munkálatai várhatóan májusban kezdődnek majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában