Zöldbuszon utazhatnak

2022.04.02. 09:00

Keszthelyen két hétig díjmentesen ki lehet próbálni a környezetbarát járművet

A következő két hétben díjmentesen kipróbálhatnak egy elektromos autóbuszt a városban utazók. Mindez része a tavaly indult országos Zöldbusz programnak.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint: Keszthely figyelemfelhívó, szemléletformáló szerepet is vállal

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A mintaprojekttel – amely további öt 25 ezer fő alatti települést érint – a fenntartható és környezetbarát közösségi közlekedést szeretnék népszerűsíteni. Az ehhez szükséges technológia drágább, mint a hagyományos, de hogy ez ne legyen a fejlődés akadálya, a kormány támogatási programmal segíti ennek elterjedését. Ez a helyi közlekedésben részt vevő elektromos autóbuszok árának 80, a töltő-infrastruktúra kiépítésének pedig 60 százalékára biztosít forrást. 

 

Száz járműre már kiírták a pályázatot, amelyet a Volánbusz Zrt. nyert. Ebből 40 a budapesti agglomerációban, 60 pedig hat vidéki nagyvárosban közlekedik majd. A projektben most következnek a 25 ezer fő alatti települések, amelyek közül hatban ezekben a hetekben próbálhatják ki a buszokat. 

 

– Nincs hangja és káros­anyag-kibocsátása sem, továbbá rendkívül dinamikus – fogalmazott a tegnapi sajtópróbaút során dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Zéró­emissziós értékkel működik, hiszen áramot használ, sőt fékezéskor termel is, ezzel töltve az akkumulátort. Egy ilyen busznak 140–200 kilométer közötti az elektromos hatótávja. 

 

Keszthely mindennapjainak ma már sok területen része a környezettudatosság, amely hamarosan a közlekedésben is megjelenhet. 

 

– Körülbelül egy hónap múlva jelenik meg a kiírás, és azon Keszthely is szeretne indulni azért, hogy ilyen buszok járjanak a városban – mondta el Nagy Bálint polgármester. – Ez egyrészt minőségibb szolgáltatást és költségmegtakarítást jelent, s ami talán a legfontosabb: környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépés lehet. 

 

A buszprojektben közreműködő MVM-mel régóta együtt dolgozik a város, ahol nemrégiben elindult egy pilotprojekt, amelyben közösségi napelemparkokat tesztelnek. Nagy Bálint szerint a zöldgondolat azért is fontos, hogy kimutatható módon tegyenek a természet védelméért, emellett Keszthely figyelemfelhívó, szemléletformáló szerepet is vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában