Vállalatok is csatlakoztak az akcióhoz

2022.04.13. 06:50

Folytatódott a faültetés Zalaegerszegen, hamarosan meglesz a tervbe vett tízezer egyed

Egyre közelebb a cél: a tízezer fa elültetése a megyeszékhelyen. Kedden a képzeletbeli számláló elérte a 9015-öt.

Arany Gábor

Németh Gábor, Balaicz Zoltán, Lendvai Tamás, Kerstin Gutmann, az ADA HR-igazgatója és Rene Derler a cégtulajdonosok képviseletében

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A város számára rendkívüli fontossággal bír a környezet védelme, ezt szolgálja az évekkel ezelőtt elfogadott, 18 pontból álló akcióterv is, amelynek egyik eleme a fák ültetése. Ezt Balaicz Zoltán polgármester idézte fel kedden délután a Gébárti-tó nagy parkolója mellett elterülő réten tartott tájékoztatón. A 2019-ben kitűzött cél az ötéves önkormányzati ciklus alatt 5000 fa elültetéséről szólt. 

 

– Ismét megmutatkozott azonban, hogy Zalaegerszeg az összefogás városa, mert rövid időn belül nagyon sokan csatlakoztak a faültetési programhoz – folytatta Balaicz Zoltán. Ennek eredményeként az ötezret hamar elérték, ezért megduplázták a célt. 

 

Az akcióhoz csatlakozott az ADA osztrák bútorgyártó cég zalaegerszegi üzeme is, amely mindig aktív volt a különböző jótékonysági programokban. Támogatásuknak köszönhetően most kisebb ADA-liget jött létre – mondta a polgármester. 

 

A cég nevében Lendvai Tamás ügyvezető hangsúlyozta, bútoripari cégként törekedniük kell a tudatos erdőgazdálkodásra, minél több fa ültetésére, hogy pótolják a gyártáshoz felhasznált alapanyagot, elősegítve ezzel az egyensúlyt. Az ADA támogatásával 50 darab 10 éves szelestei fajtájú ezüst hárs került a földbe. Ezek a fák pár éven belül látványos formát nyernek el, felnőtt példányaik 15–20 méteresek is lehetnek. 

 

Hasonlóan nagyra nőnek majd azok a raywood fajtájú, keskeny levelű kőrisek, amelyekből tíz darabot az Edelmann Zrt. támogatásának köszönhetően ültettek el a Boldogasszony-kápolnához vezető út mellett. A vállalkozásnak nemcsak a saját környezetével kell törődni, hanem azzal a településsel is, ahol működik, ezért csatlakozott az Edelmann Zrt. az önkormányzat akciójához – mondta a sajtótájékoztatón Sebrekné Horváth Beáta cégvezető.  

Balaicz Zoltán, Sebrekné Horváth Beáta és Németh Gábor a Boldogasszony- kápolnához vezető út mellett
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

Németh Gábor önkormányzati képviselő érdeklődésünkre arról is szólt, hogy a város északi térségében az elmúlt években közel kétszáz fát ültettek el: régieket cseréltek, és újakat telepítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában