Jó borok születtek

2022.04.25. 17:30

Direkttermőket is kóstolt a zalalövői borminősítő zsűrije

Minden évjáratnak vannak sajátosságai, ezúttal az illatos szőlőfajták esetében kevésbé érezhetőek az illatanyagok. Ennek ellenére jó borok születtek, a sokéves átlaghoz képest jól teljesítettek a gazdák.

Gyuricza Ferenc

A borminősítő zsűrije, balról Sabján Károly, Marton Enikő, dr. Pálfi Dénes és Vízvári Sándor Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök, a szombaton megtartott zalalövői borminősítő zsűrijének elnöke mondta mindezt lapunknak. Azt is hozzátette, egyértelmű fejlődés látható a pincemesterek munkáján, ami a Borbarát Kör Egyesület sok éves szakmai munkájának egyik fokmérője. Meglepő tapasztalatuk volt ugyanakkor, hogy míg közvetlenül a forrás folyamata után az újborok döntő hányada magas savtartalmat mutatott, addig mostanra ez eltűnt, azaz szépen kicsiszolódtak a borok.   

A zalalövői borminősítőre ezúttal 62 mintával neveztek a gazdák. A mustra egyik sajátossága, hogy itt szívesen fogadják a direkttermő szőlőfajtákból készült borokat is. Ezzel többen éltek, így a 32 fehér, 18 vörös és egy rozé minta mellett 11 direkttermőből készült bor is kóstolhatott dr. Pálfi Dénes mellett a helyi kötődésű Marton Enikő borász, Sabján Károly nyugalmazott zalaegerszegi kertészmérnök és Vízvári Sándor bérbaltavári borász alkotta zsűri. 

A fehér borok közül tíz kapott arany, 13 ezüst, hat bronz minősítést, hármat pedig oklevéllel jutalmaztak. A vörös borok mezőnyében nyolc arany, öt ezüst és négy bronz minősítést, illetve egy oklevelet osztottak ki. Az egyetlen rozé bor arany minősítést kapott. A direkttermő fajtákból kettő érdemelt aranyat, négy ezüstöt, négy bronzot, egy pedig oklevelet. A város bora címet Őr Ferenc kékfrankosa, illetbe Galambos István olasz rizlingje nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában