Az egykori Zóna falán

2022.03.18. 07:00

Új dombormű idézi Munkácsy Mihályt Zalaegerszegen

Gránittáblán bronz dombormű idézi Munkácsy Mihály festőművészt a róla elnevezett utca elején, az egykori Zóna vendéglő falán.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását tegnap avatták fel. A mű létrejöttét a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány kezdeményezte, a kuratórium elnöke, dr. Gyimesi Endre (a képen elöl) elmondta, az ötlet, miszerint a megyeszékhelyi utcák névadóit domborművek örökítsék meg, 2005-ben merült fel, és immár elkészült Munkácsy Mihályé is, a 23. a sorban. A festőművész halála után három évvel, 1903-ban kapta az utca ezt a nevet, az országban az elsők között. Az avatáson dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott (a képen jobbról a második) méltatta a kezdeményezést, ami támogatásukkal valósult meg, hiszen a műemléki környezetben álló, helyi védettségű épület a felújítása óta a kormányhivatal fenntartásában szolgálja a polgárokat. Az átadáson részt vett Vigh László parlamenti képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Böjte Sándor önkormányzati képviselő is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában