Frissen Zalából

2022.03.15. 17:19

Térzenével, ünnepélyes zászlófelvonással emlékeztek 1848-ra Nagykanizsán (videó)

Nagykanizsán a Deák téren a Nagykanizsai Fúvószenekar (melyet Tatár Csaba karnagy vezényelt) térzenéjével és az ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét a városi megemlékezés.

Horváth-Balogh Attila

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Ezt követően koszorúzásra került sor, majd a megemlékezők a Medgyaszay Házba vonultak, ahol Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

 

A polgármester hangsúlyozta: csak egymástól nyerhetünk igazságot és békét, kölcsönösen egymástól kaphatunk megbecsülést és emberséget, ezt hagyományozta ránk Petőfi és Jókai, Csány és Batthyány, Kossuth és Széchenyi.

 

Cseresnyés Péter pedig napjaink történéseivel párhuzamot vonva arra figyelmeztetett: ne feledjük el, mit kértek március ifjai elsőként: legyen béke!

 

– Azt hinné az ember, hogy ha semmi másban nem, ebben az egy kérdésben ma is egyetérthetünk. Megdöbbentő, hogy nem ez a helyzet. Vannak olyanok, akik azt sürgetik, hogy értelmetlenül, kilátástalanul belesodródjunk a szomszédunkban dúló háborúba – hangsúlyozta a politikus.

 

 

A megemlékezés egyúttal a nagykanizsai Petőfi Klub nyitórendezvénye is volt, ennek jegyében Cseresnyés Péter mások közt Petőfi Sándor összes versét  is tartalmazó könyvcsomagot adott át Balogh Lászlónak.

 

Ezt követően a Kanizsai Fiatalok Közössége mutatta be ünnepi műsorát "A költő visszatér" címmel, Szollár-Nikolics Zsanna rendezésében. A napot a hagyományos fáklyás felvonulás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában