Frissen Zalából

2022.03.03. 07:00

Önkormányzati tulajdonba került a régi laktanya Szentgyörgyvölgyön

A hozzá tartozó területtel együtt önkormányzati tulajdonba került a volt határőrlaktanya épülete. Erről a napokban egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kijelölt vagyongazdálkodókkal Varga Zsuzsanna polgármester.

Gyuricza Ferenc

A vagyonkezelő munkatársa, Neubauer László (balról) átadja az épület kulcsait Varga Zsuzsanna polgármesternek és Stokker Balázs jegyzőnek

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A közel hatezer négyzetméteres földterület és a rajta található épület térítésmentes átadását egy 2021-ben elfogadott törvény tette lehetővé, mely szerint a kormány által kijelölt egyes vagyonelemeket azok a települések kaphatják meg, amelyek a Magyar falu program keretéből támogatottak, illetve azok, amelyek kérik is a területükön található ingatlanokat. 

 

– A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. abban az időszakban fordult hozzánk felajánlásával, amikor az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a képviselő-testület nem ülésezhetett, ezért a kormány általi felhatalmazásommal élve elfogadtam az ingatlant – mondta Varga Zsuzsanna, a község polgármestere. – Személyes meggyőződésem ugyanis, hogy az önkormányzat jó gazdája lesz az ingatlannak, mint ahogy azt is feladatunknak tartom, hogy minden jobb sorsra érdemes épületnek megtaláljuk a funkcióját. 

 

A cséplaki településrészen, belterületen, lakóépületek közvetlen szomszédságában található egykori határőrlaktanya 1956-ban kisajátítás révén került állami tulajdonba. A kódisállásos családi házat ezt követően alakították át, és építettek hozzá további részeket. 2004-ig, az ország európai uniós csatlakozásáig használták, azóta üresen állt. Varga Zsuzsanna elmondta: az állami vagyonkezelő többször meghirdette értékesítésre, volt is iránta érdeklődés, mégsem talált gazdára. 

 

– A szemrevételezéskor közepes műszaki állapotúnak tűnt az épület – folytatta a polgármester. – Első lépésként független ingatlanszakértővel fel kell méretnünk az értékét, azt követően a képviselő-testület dönt a sorsáról. Idegenforgalmi vagy közösségi célú hasznosítás, de akár egy termelői piac kialakítása is szóba jöhet, ha az elképzelések mellé tudunk pályázati támogatást szerezni. Az önkormányzat értékesítheti is az épületet, amiből bevétele keletkezhet a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában