Csuhéfonást tanultak

2022.03.01. 12:00

Látásfogyatékosoknak szerveztek foglalkozásokat Nagykanizsán

Csuhé­fonó foglalkozást tartottak a hétvégén a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének székházában. A közösségfejlesztő programsorozat rendkívül népszerű volt, ezért a jövőben megismétlik.

Benedek Bálint

A résztvevők a 18 alkalom során számos használati és dísztárgyat készítettek

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, melyből 2 millió forint támogatást nyert az egyesület. Ennek köszönhe­tően 18 alkalommal tarthattak csuhéfonó foglalkozásokat a salomvári Nagyari Katalin népi iparművész irányításával. 


A szakmai program koordinátora, Lukács Gyuláné elmondta: a tagjaik többsége nagyon ritkán mozdul ki otthonról, ezért kifejezetten üdvözölték a lehetőséget. A látássérültek és látó segítőik a szabadidejüket hasznosan, s ami még ennél is fontosabb, közösségben tölthették el. Miközben járt a kezük, sokat beszélgettek, s az egyesülettől új, őket érintő informá­ciókhoz is hozzájuthattak. 


Nagyari Katalin, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja foglalkozott korábban már látássérültek oktatásával. Pozitív tapasztalatokról számolt be, hiszen a fogyatékossággal élők számára kivételes élményt jelent az alkotás, egy csuhéból font használati tárgy vagy dísz elkészítése. A sikertől szinte szárnyra kapnak, a lelkesedésük példamutató lehet mindenki számára. 


– Makuladegenerációban szenvedek, a betegségem előrehaladtával az éleslátásom megszűnik – mondta a garabonci Petróné Simon Éva. – A csuhé érintése kellemes, ez az anyag könnyen alakítható, sokfajta formát hozhatunk létre belőle. Jó ötletnek tartom az összejövetelt, hiszen itt biztonságban, a barátaink között lehetünk. Ebben a helyzetben nincs ennél fontosabb. 


A kézműves-foglalkozások sikerén felbuzdulva a jövőben időszakosan ugyan, de tartanak hasonló közösségi programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában