A szabadság az első helyen

2022.03.18. 17:30

Kinyitottam és „elájultam” - eredeti Petőfi-kötetet vitt magával hévízi előadására dr. Fűzfa Balázs

A szabadság a szerelemnél s önmagamnál is fontosabb – tanulhatjuk Petőfitől. Ezt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész mondta, aki a minap a fürdővárosban tartott előadást.

Péter B. Árpád

Dr. Fűzfa Balázs: Dolgunk van elég, s akad mit tanulnunk Petőfi nemzedékétől Fotó: Péter B. Árpád

Az ELTE docense egy eredeti Petőfi-kötetet hozott magával, amelyről elmesélte, néhány éve egy inkognitóját megőrző idős úr vitte el a lakására azzal: 70 évig őrizte a könyvet, de most átadja dr. Fűzfa Balázsnak, hogy ő megmutathassa azt a tanítványainak.

 

– Kinyitottam és „elájultam” – fűzte hozzá az irodalomtörténész –, ugyanis egy 1848-as kiadású Petőfi-kötetet tartottam a kezemben, amelyben a költő 1846-ig írt versei sorakoztak Emich Gusztáv kiadásában, akinek Petőfi előre eladta az összes versét, s ebből a pénzből bérelt hatszobás lakást Pest-Budán, az esküvője után, 1847 őszétől. Az ember meghatódik, ha ezt a könyvet a kezébe veszi, s arra gondol: akár maga a költő is foghatta, hiszen szeretett bemenni a nyomdába, megnézni, hogyan készül a verseskötete.

 

Az ELTE docense szerint a múlt üzenete négy sorban öszszefoglalható: „Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem. / Szerelmemért feláldozom / Az életet, / Szabadságért föláldozom / Szerelmemet”. Ez egy világos értékrend.

 

– Amikor irodalomtanárnak készülő hallgatóim megkérdik: mi dolgunk az iskolában?, én a szabadságszeretetről, a szerelem fontosságáról és a létezés legnagyobb problémáival való szembesülésről szoktam beszélni nekik – folytatta dr. Fűzfa Balázs. – Az irodalom nem más, mint az önzésünkről való lemondás eszköze, s ezt legfőképpen Petőfitől tanulhatjuk meg, akár ebből a legvégsőkig leegyszerűsített értékrendből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában