Frissen Zalából

2022.03.04. 18:00

Fontos felújítást végeztek el Kerkafalván

Szétszórt településszerkezete miatt a falu önkormányzata jelentős hosszúságú, összesen 4,3 kilométer belterületi utat tart fenn. De a hálózat felújításában újabb fontos lépést tettek meg a mintegy 340 méter hosszú Ady utca aszfaltozásával.

Gyuricza Ferenc

Balról Hári József alpolgármester, Mácsek Attila önkormányzati képviselő, Nemes Kálmán, Vigh László és Takácsné Horváth Beáta önkormányzati képviselő az Ady utca avatásán

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Minderről Nemes Kálmán polgármester beszélt az útszakasz átadása kapcsán. Kiemelte: az Ady utca felújítása során a közel kilencmillió forintos támogatásnak köszönhetően nemcsak közel ezer négyzetméternyi aszfaltréteget terítettek le, de a padka megerősítését is elvégezték a vállalkozók. Mindez azt is jelenti, hogy az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően már csak egy olyan önkormányzati belterületi szakasz – a Kossuth utca egy része – van a településen, ami burkolatmegerősítésre szorul. 

 

Nemes Kálmán azt is elmondta: még ez évben megkezdhetik a külterületi mezőgazdasági utak felújítását is, hiszen a vidékfejlesztési alap több mint 109 millió forintos pályázati támogatást biztosított a település részére. Ehhez a programhoz – ami több kilométernyi útszakaszt érint – ötszázalékos önerőt kell az önkormányzatnak biztosítania. A polgármester szerint Kerkafalva 2021-ben és 2022-ben olyan mértékű fejlesztési programot valósíthat meg, amire az utóbbi ötven esztendőben nem került sor. Az említetteken túl a közelmúltban fejeződött be a faluház belső felújítása – erről néhány napja külön is írtunk –, de nemcsak az önkormányzat jutott pályázati támogatáshoz, hanem a Kerkamenti Református Társegyházközség is. Utóbbi a templom belső felújítására, valamint a parókiaépület ugyancsak belső helyreállítására kapott támogatást. 

 

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott: az alig 120 lakosú Kerkafalva jó példája annak az átfogó vidékfejlesztési törekvésnek, ami az utóbbi éveket jellemezte. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően élhető településsé vált, ez megállította a népességfogyást, hiszen az utóbbi években több család is itt találta meg otthonát. A folyamatosan fejlődő falvak szerinte ma már vonzó életteret kínálnak, hiszen a városokhoz képest jobb levegővel, nyugalmasabb lakókörülményekkel rendelkeznek, az alap- és kényelmi szolgáltatások pedig modern korunkban már szinte bárhol elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában