Regionális képzőközponttá válhat

2022.03.12. 13:20

Felavatták a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontot

Átadták szombaton a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontot, ami hamarosan akár regionális szintű intézménnyé, kutatóközponttá válhat – hangzott el az ünnepségen.

Mozsár Eszter

Palkovics László miniszter jelképesen átadta az üzemcsarnok kulcsát Nagy Andrásnak. Mögöttük Vigh László, Pölöskei Gáborné, Balaicz Zoltán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a képzőközpont Magyarországon egyedülálló, német mintára tovább fejlesztett, nyolc egerszegi és környékbeli kis- és középvállalkozás közreműködésével létrejött pilot üzemcsarnok, aminek ötlete még 2014-ben fogalmazódott meg. Célja az egyre növekvő szakemberigény biztosítása úgy, hogy a középfokú gépészeti oktatás mellett teret enged az egyetemisták képzésének is. Ehhez hasonló kezdeményezés csupán Kecskeméten található, ám a zalai jóval komplexebb. A tervek szerint a modern kor követelményeinek megfelelő, az ipari környezetet teljes mértékben szimuláló üzemcsarnok tovább bővülhet, méghozzá járműipari és hadiipari oktató részleggel – mondta a miniszter.

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné emlékeztetett: a kormány 2019-ben elfogadta a Szakképzés 4.0 elnevezésű, rendszerszintű megújítást meghatározó stratégiát, ami nagy mérföldkő a szakmai oktatás területén. Az ágazati készségtanácsok megalakulását a gazdasági környezet gyors változása indokolta, a tagok a vállalatok tanácsait megfogadva határozták meg az alapszakmákat, a szakképzési centrumok feladatait. Az iskolák és a cégek közös tudását adják át a jövő nemzedékének, ami nagyban segíti a szakmaválasztást, valamint a munkavégzéshez szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzését. 

 

Az ünnepség résztvevői: Oláh Gábor vezérigazgató (Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.), Szabó Károly kancellár (Zalaegerszegi Szakképzési Centrum), Vizlendvai László főigazgató, (Zalaegerszegi Szakképzési Centrum), Vigh László, Pölöskei Gáborné, dr. Palkovics László, Balaicz Zoltán, Nagy András, dr. Háry András vezérigazgató (ZalaZONE Ipari Park Zrt.), Pácsonyi Imre alelnök (Zala Megyei Közgyűlés)

A zalaegerszegi 1400 négyzetméter alapterületű, 300 főt befogadó képzőközpont 646 millió forint ráfordítással épült a volt Petőfi laktanya területén, amiből 46 millió forintot biztosított pályázat útján az önkormányzat. Az épületet 770 millió forint értékű eszközparkkal, gépészeti berendezéssel látták el. 

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében kitért arra, hogy míg az Amerikai Egyesült Államokban a fiatalok döntő többsége csupán fogyasztó szeretne lenni, addig a magyar szülők példájának köszönhetően a gyerekek jóval nagyobb arányban választanak szakmát, a képzésben pedig a most átadott komplexum sokat segít.

 

Az üzemcsarnokot 770 millió forintos berendezésekkel szerelték fel, ami valós ipari környezet biztosít a tanulók számára.

 

Balaicz Zoltán polgármester kitért arra, hogy 2014 óta a kezdeti 7,5 százalékról 2,8 százékra csökkent a zalai megyeszékhelyen a munkanélküliség, 4000 új munkahely jött létre, s a következő két évben további kétezer várható. 

 

Az ünnepség végén Palkovics László miniszter jelképesen átnyújtotta az üzemcsarnok kulcsát a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont (ZDÁK) Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Nagy Andrásnak. Ezt követően az ügyvezető röviden bemutatta a gyártósorokat és gépészeti berendezéseket, az üzemcsarnokot, előadótermeket. Nagy András úgy fogalmazott, hogy a tanulók valóságos ipari környezetben sajátíthatják el tudásukat, szerezhetnek tapasztalatot. Mint mondta, példaértékű az a szakmai összefogás, aminek köszönhetően a képzőközpont a közbenjárók és az állam támogatásával megépülhetett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában