Májusban rendezik az első versenyt

2022.03.24. 15:00

Extra méretű pontyok is kerültek a zalai tavakba

Március elején megkezdte az idei haltelepítést a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A kezelésükben lévő zalai állóvizekbe szerdán érkezett meg a pikkelyesek első szállítmánya.

Gyuricza Ferenc

Simon Ádám extra méretű pontyot mutat Völgyi Péternek és gyermekeinek. A háttérben Pungor János

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Kerka-holtágból kialakított kerkaszentkirályi tóba hat, a Kerkafalva melletti Kéthatár-tóba tíz tonna ponty került. A vasi szövetség halgazdálkodási és halvédelmi csoportvezetője, Mesterházy József elmondta: nemcsak úgynevezett piaci pontyot – azaz a szokásos harmadik nyaras példányokat – szereztek be, hanem extra méretű, 5–8 kilogramm közti halakat is, melyek közül Kerkaszentkirályra három, Kerkafalvára pedig öt mázsa jutott. Köztük akadnak fogható méretűek is, ám a szövetség szabályozása szerint a 60 centiméternél nagyobb pontyokat tilos megtartani. 

 

Mesterházy József arra is kitért, hogy a halasítást évtizedek óta nem látott mértékű halhiány nehezíti, ami ráadásul áremelkedést is előidézett. A szövetség ennek ellenére március végéig 300 mázsa pontyot kíván a kezelésében lévő vizekbe tenni, és a szerdai telepítéssel ennek már több mint kétharmadát teljesítették is. A halasítások után egyik vízterületen sem rendelnek el általános horgászati tilalmat, szeretnék, ha a horgászaik minél előbb hódolhatnának a szenvedélyüknek. 

 

A telepítéseket ezúttal is élénk érdeklődés kísérte a helyi egyesületek vezetősége és tagsága részéről. Kerkaszentkirályon jelen volt Simon Ádám, a Kerka Horgász Egyesület tavaly megválasztott új elnöke, aki elmondta: szükség van a halasításra, hiszen ezáltal tudják pótolni az állományt. A márciusi telepítést náluk is továbbiak követik majd, ám ezek időpontjáról az elnök egyelőre még nem tudott konkrétabb információival szolgálni. Simon Ádám azt viszont hozzátette, hogy 2022-ben reményeik szerint több versenyt is tarthatnak Kerkaszentkirályon, az elsőt május elsején, amire gyermekeket várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában