Fontos befektetések a jövőbe

2022.03.25. 09:00

A beruházásokat szinte teljes egészében pályázati támogatásból fizetik Belsősárdon

Három fejlesztési célterületre 91 millió forintot meghaladó összeget fordít ez évben a zalai község önkormányzata. A tervezett beruházások pénzügyi fedezetét szinte teljes egészében pályázati támogatásból biztosítják.

Gyuricza Ferenc

Sulics Zsolt ácsmester (balról) és Pethő József ács a felújítás alatt álló melléképület tetőhéjalásához vágják a cserepet

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Minderről a település polgármestere, Vida József beszélt lapunknak annak kapcsán, hogy az egyik beruházás, a faluház melléképületének átalakítása már el is kezdődött. Itt egy közösségi programok kiszolgálására alkalmas vizesblokkot, valamint a falugondnoki autó számára egy garázst, illetve egy tárolóhelyiséget alakítanak ki. 

 

– A meglévő tároló bővítését és felújítását már évek óta terveztük – mondta a polgármester. – Elsősorban amiatt, mert a faluházban található mellékhelyiség már nem felelt meg a modern kor követelményeinek, emiatt többször kaptunk már jelzést a szakhatóságtól. A melléképület átalakításával ez a probléma is megoldódik, hiszen ezen a helyen létre tudunk hozni egy férfi és női mozgáskorlátozott-­WC-t – magyarázta. 

 

A meglévő tároló átalakításakor külsőleg újul meg az épület, emellett a nyílászárók cseréjét, a burkolást, festést, valamint a víz- és villanyszerelési munkákat is elvégzik. Ezenfelül ötven négyzetméteres térburkolat készül, valamint parkoló mozgáskorlátozottaknak az épület előtt. 

 

– A költségeit két pályázat révén tudjuk biztosítani. A magyar falu programban mintegy 16 millió forintot nyertünk, a Leader-alaptól pedig ötmilliót, amihez 15 százalékos önrészt tesz még az önkormányzatunk. A teljes bekerülési költség így közel 22 millió forint lesz – folytatta a polgármester. 

 

Szintén a magyar falu program biztosít fedezetet a temetőhöz vezető út 150 méter hosszú belterületi szakaszának felújítására. A 9,3 millió forintos fejlesztésben a burkolat négy méter szélességű aszfaltozását végzik el, és az árkolást, padkázást is. A harmadik célterület a község belterületi vízrendezését foglalja magába, ehhez a terület- és településfejlesztési program közel hatvanmillió forintos támogatást biztosított az önkormányzatnak. A polgármester elmondta, a Petőfi utcában ebből 1100 méter hosszan épül ki vízelvezető csatorna. 560 méteren zárt rendszerben, ami egyrészt kisvárosias jelleget kölcsönöz a településnek, de nemcsak a faluképet javítja, hanem a karbantartási munkákat is könnyebbé, egyszerűbbé teszi. Azokon a szakaszokon, ahol nyílt árok marad – jellemzően a két faluvégen –, ott mederburkolást alkalmaznak, továbbá az érintett ingatlanok mindegyike új kapubejárót kap. A polgármester szerint a temetőhöz vezető út felújítása és a várhatóan az év második felében induló vízrendezési program olyan befektetések a jövőbe, amelyekhez befejezésük után reményeik szerint évtizedeken keresztül át nem kell hozzányúlniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában