Frissen Zalából

2022.02.24. 14:17

Világraszóló magyar találmányok között – a MOGIM is részt vesz az Álmok Álmodói 20 kiállításon

Golyóstoll, számítógép, telefonközpont, C-vitamin – csak néhány azok közül a magyar találmányok, felfedezések közül, amik ma is nagyban meghatározzák életünket, illetve lehetővé tették a technika továbbfejlődősét. Két hete megnyílt a Millenáris Parkban az Álmok Álmodói 20 kiállítás, aminek egyik együttműködő partnere a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum.

Mozsár Eszter

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az interaktív, 600 magyar innovációt felvonultató tárlat az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris Park huszadik évfordulójára készült el. A magyar ipartörténet legendás helyszínén, az egykori Ganz-gyárcsarnok helyén több mint 30 interakciós, 150-nél több digitális és 6 órányi vetített élmény várja az érdeklődőket. A kiállítás érinti az agrárium, a csillagászat, az orvoslás, a mobilitás, az infokommunikáció, az ipar és energia számos területét.  A szervezők felkérésére a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum három olajipari szakember élettörténét, munkásságát dolgozta fel.

– A magyar kutatók és mérnökök a szénhidrogénipar területén is számos kimagasló eredményekkel büszkélkednek. Dr. Varga József fő műve a „középnyomású hidrokrakkolás”. Dr. Oláh György 1994-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat, az ő kutatásai vezettek például az ólmozatlan benzin előállításának gazdaságos eljárásához. Ifj. Kerpely Antal kohómérnök volt. Róluk írásos anyagot küldtünk, amit felhasználtak az installációkhoz. Az Álmok Álmodói 20 kiállításon látható továbbá a MOL-csoport innovatív terméke, a gumiabroncsok környezetbarát újrahaszonsítására feltalált, az útépítéshez használatos, 2009-en szabadalmaztatott gumibitumen – tájékoztatott Péter Károly múzeumigazgató.

– A kiállítás érdeme, hogy nagyon sok, a laikusnak eddig ismeretlen információt közöl, miközben jut idő a játékokra is. A háromórás séta során mi pédául kipróbáltuk a laparoszkópiás műtétet, de VR-szemüveggel a Marson is lehet járni – teszi hozzá Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes.

A múzeum természetesen a saját programjaira is készül. Legközelebb március 22- én, a Víz világnapján Buda Attila és Tóth János szerzőpáros könyvét, a Magyarország gyógyfürdői XIX-XX. századi képeslapokon című színes albumát mutatják be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában