Jeles évfordulók

2022.02.23. 12:00

Turba-emlékév: hármas jubileum

A Szent György Lovagrend, a Zalaszántói Lokálpatrióta Egyesület, a Grádics Egyesület és a Vitézi Rend 2022-t Turba 150 Emlékévvé nyilvánította. Emellett a történelmi hagyományőrzők két másik jeles évfordulóról is megemlékeznek idén.

Horváth-Balogh Attila

A tavalyi Lehár-emlékévhez hasonlóan számos rendezvényt terveznek határon innen és túl. Az ünnepélyes megnyitót szombaton tartják a vasi megyeszékhelyen.

 

- Százötven éve született Turba József ezredes, aki a 140 éve megalakult császári és királyi 83. gyalogezred legendás parancsnoka volt. És ez az alakulat 105 éve vívta egyik nagy csatáját Batkownál, a mai Ukrajna területén - sorolta az évfordulókat Fülöp András, az emlékév fő szervezője, a Grádics Egyesület elnöke és a Szent György Lovagrend tagja. - Az emlékévvel szeretnénk visszaágyazni a közgondolkodásba a hősök tiszteletét, mely ott van minden család legendáriumában, de ötven évig ezeket a lapokat képletesen kitépték. Hogy mi adja Turba József nagyságát? Olyan, három vonalból álló védelmi rendszert talált ki, mely nagyon eredményesnek bizonyult a hadszíntéren, és bekerült a tisztképzés tananyagába is.

 

Fülöp András hozzátette: a 83. gyalogezred 3. zászlóalját a nagykanizsai császári és királyi 48-as gyalogezred első zászlóaljából töltötték fel; utóbbi elit alegységnek számított. További zalai vonatkozás, hogy folytatódik a megyében az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonáknak emléket állító táblák átadása, például Kiskanizsán, Szepetneken és Felsőrajkon. Szerveződik egy buszos kirándulás szlovéniai, illetve olaszországi első világháborús hadszínterekre. Illetve emlékbélyeget is kibocsátanak. A Turba 150 Emlékév február 26-án 14 órakor szentmisével kezdődik a szombathelyi Batthyány-Strattmann László és Fatimai Szűz Mária templomban. Majd az arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozóját rendezik meg. Az emlékévhez zalai hagyományőrzők is csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában