Frissen Zalából

2022.02.15. 06:50

Traumatológiai külső tanszék létesül a megyei kórházban

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában hétfőn bejelentették: a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése révén traumatológiai külső tanszék támogatásáról született döntés.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László országgyűlési képviselő, prof. dr. Bódis József államtitkár, prof. dr. Boncz Imre egyetemi tanár, intézetigazgató, dékánhelyettes, PTE Egészségtudományi Kar, dr. Patczai Balázs PhD igazgatóhelyettes, PTE Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika, dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató, Zala Megyei Szent Rafael Kórház, dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató, Zala Megyei Szent Rafael Kórház, prof. dr. Wiegand Norbert PhD, med. habil. klinikaigazgató, PTE Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika, Balaicz Zoltán polgármester, prof. dr. Betlehem József egyetemi tanár, dékáni megbízott, intézetigazgató PTE Egészségtudományi Kar, dr. Császár Gabriella PhD, igazgató PTE Egészségtudományi Kar

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 A megyei kórházban ez lesz a negyedik, a tudományos kutatást, felsőoktatást és a gyógyító munkát egységben megvalósító tanszéki forma. A döntést Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára jelentette be a képzési központban, sajtótájékoztatón. 

Az államtitkár kifejtette, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) külső traumatológiai tanszékének elindítása a térség egészségügyi ellátása és felsőoktatása számára egyaránt fontos, hiszen ez magas szintű szakmai tevékenységet jelent, egyben a legújabb, modern eszközök beszerzését, valamint tudományos-innovációs tevékenységet is. 

A kormány tagja arról is szólt, hogy tavaly a zalaegerszegi traumatológiai ellátás gondokkal küszködött (több orvos egyidejű távozása ­miatt – a szerk.), de a kórház, a város, a megye és a pécsi egyetem összefogott, ezután stabilizálódott az ellátás. A humán erőforrás hosszú távú biztosítása a képzéssel oldható meg, mondta az államtitkár, hogy a traumatológiai osztály működése továbbra is zavartalan, sőt, magasabb betegellátási minőséget biztosító legyen. 

Prof. dr. Bódis József államtitkár

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában hangsúlyozta, az egészség a legfontosabb az emberek számára, ami egyben nemzetstratégiai kérdés, az a cél, hogy az emberek minél előbb meggyógyuljanak, ha betegek, minél hamarabb visszatérhessenek a munkájukhoz, mivel a gazdaság is csak így fejlődik. A képviselő tiszteletre méltónak nevezte azt az összefogást, amely a traumatológia problémáit megoldotta, s a tudományos továbblépést is lehetővé teszi. Az egészségügyben dolgozók kulcsszerepet játszottak abban, hogy a koronavírus-járvány idején is működhetett a gazdaság, tette hozzá. 

A város polgármestere, Balaicz Zoltán úgy fogalmazott, noha az önkormányzat nem fenntartója a megyei kórháznak, de mivel az emberek egészsége nem közömbös a városvezetés számára, minden segítséget megad az intézménynek, amit a lehetőségei megengednek. Szólt arról is, hogy az alapellátás területén 353 millió forintból újították meg a város orvosi rendelőit, továbbá folyamatosan bővítik a kórház körüli parkolási lehetőségeket, és lakásokat is biztosítanak az ide érkező szakembereknek. 

A kórház igazgatója, dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD arról tájékoztatott, hogy a szívsebészet, a kardiológia és a gasztroenterológia után a traumatológia is külső tanszék lesz az egerszegi intézményben, ami a pécsi egyetem oktatókórháza. Kiemelte az ITM értékes támogatását, s köszönetet mondott a pécsi egyetem vezetőinek, valamint két traumatológusnak, dr. Patczai Balázsnak és dr. Wiegand Norbertnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában