Eszközöket a fogorvosi rendelőbe

2022.02.11. 16:00

Sorban újítják fel az utakat Pákán

Mintegy 100 millió forintot költhet utak megújítására az önkormányzat a következő időszakban.

Korosa Titanilla

Lukács Tibor mutatja a temetőnél a parkolót, ami hamarosan aszfaltos burkolatot és felfestést is kap

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A vidékfejlesztési programban külterületi utak felújítására nyújtott be a település önkormányzata pályázatot sikeresen, így a Kis-hegyen, valamint Csokma-Újhegyen két szakasz megújítását végezhetik el. 

 

 

– Összesen több mint 51 millió forintot nyertünk – tájékoztatott Lukács Tibor, Páka polgármestere. – Az egyik szakaszon 812, a másik szakaszon 1638 négyzetméter aszfaltozását végzik el, a harmadik úton pedig 1200 négyzetméteres részt állítanak helyre. Mind a három útnál nem érinti a felújítás a teljes hosszt, mert három éve már történtek a zártkerti programban hasonló munkálatok egyes szakaszokon. 

 

 

A polgármester hozzátette, hogy 3 méter szélességben padkázás is zajlik. Ez azt jelenti, hogy mintegy 1200 méteren újulnak meg utak a két hegyháton. 

 

 

– Belterületi utak felújítására pedig a Magyar falu programhoz pályáztunk a napokban – folytatta. – Ebben három utca érintett: a Hegyalja út 127 méter hossz­ban, ennek megújítása közel 5 millió forintba kerül. Mellette a Rózsa utca felújításra váró hossza 330 méter. Ez a szakasz a temetői parkolóhoz kapcsolódik, erre 15 millió forintot szánnak. A harmadik az Ifjúság út, ami az iskola előtt halad el. Itt várhatóan nem lesz elegendő pénz a teljes hosszra, csak 130 métert tudunk rendbe tenni, és az ott található két buszöblöt, mert összesen maximum 45 millió forintra pályázhatunk, és a fentiekkel együtt majdnem elérjük a keret felső határát. Az Ifjúság úton így marad még 210 méteres szakasz, amit majd a későbbiekben újítunk fel, ha lesz rá pályázati lehetőség – magyarázta. 

 

 

Mint azt Lukács Tibor elmondta: a Rózsa utca csatlakozik a temető parkolójába, ennek aszfaltozására szintén nyertek el még tavaly pályázati támogatást, összesen közel 5 millió forintot. Ehhez az építőanyagárak emelkedése miatt 2–3 millió forint önerővel is be kell szállnia az önkormányzatnak; tervek szerint a parkolóval együtt az út is megújul. Előbbinél tavasszal elkezdik a kivitelezést. Ugyancsak várhatóak munkálatok a Háromszenteki-kápolnánál a Csokma-hegyen – tudtuk meg. Az ott álló fa présházat és más berendezések karbantartását végzik majd el, és itt is tervezik az út felújítását 600 méteren. 

 

 

Visszatérve a Magyar falu programra Lukács Tibor elmondta: a fogorvosi rendelőbe eszközbeszerzésre pályáztak, hiszen sikerült fogorvost szerződtetni Zalaegerszegről, aki heti két alkalommal látja el a pácienseket Pákán, és a tavaly felújított rendelő eszközeire ráférne már a fejlesztés. Emellett pályáztak a közös önkormányzati hivatal fűtésrendszerének korszerűsítésére is, illetve bővítenék itt a vizesblokkot akadálymentesített mosdóval. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában