Frissen Zalából

2022.02.07. 07:00

Paraszt és bajorkolbász nyerte a kolbásztöltő és -sütő versenyt Hagyárosböröndön

Szombaton tartották a faluban a hagyományos télűző kolbásztöltő és sütő versenyt, ami egyben falunap is volt. Kora délután a Kultúrház udvara megtelt csapatokkal, aki nagy lelkesedéssel keverték, gyúrták és fűszerezték a tölteni való húst.

Jóna István

Fotó: Jóna István

A legfinomabb kolbász díjáért négy fős csapatok szálltak versenybe, de ha a barátokat is hozzávesszük egy tucat segítő szorgoskodott egy-egy asztalnál. 

Ötödik alkalommal rendeztük meg a kolbásztöltő versenyt, ami ezúttal falunapnak is elneveztünk. Korábban hagyományos disznóölést tartottunk, de abban nem tudott mindenki részt venni. Ezért váltottunk és ez bejött, mivel egyre több csapat jelentkezik a versenyre - mondta el az előzményeket Varga Katain polgármester.

A Magyar Falu Programban nyert forrásból az önkormányzat csapatonként öt kilógramm disznóhúst adott, a fűszereket, egyéb adalékanyagot pedig a versenyzők hozták, és a saját sütőberendezéseiken készítették el a kolbászokat.

Fontos közösségerősítő szerepe van ennek a rendezvénynek, hiszen a különböző ízek, szokások megmutatkoznak a standokon. A résztvevők megkóstolják egymás ételeit, így tapasztalatot cserének és átveszik egymás bevált praktikáit- tette hozzá Varga Katalin. 

A kolbásztöltő versenyre 13 csapat nevezett, egy társaság betegség miatt visszalépett. A versenyzők között voltak rutinosak, aki évről évre bevált recepttel érkeznek. Bödör Imréné és férje hagyományos parasztkolbászt és bajor kolbászt készített egyedi recept alapján.

A legjellegzetesebb fűszer, amit használok az kardamon, és a gyömbér. Ez adja meg a bajor kolbász ízét. De tettünk bele még gyömbért, pirospaprikát, és fehér borsot is - avatott be a részletekbe Bödör Imréné, akinek csapata a zsűri szerint a legízletesebb kolbászokat készítették.

A második helyet a Táncoslábúak, míg a harmadikat a Böröndi Pestiek csapata érdemelte ki. 

A rendezvényen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki köszöntőjében arra a szomorú tényre világított rá, hogy a falvakban egyre kevesebben foglalkoznak állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, így a hagyományos disznóvágások is kezdenek kikopni a településeken. Hangsúlyozta, hogy a hagyományápolás fontos feladata a vidéki embereknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában