Szakmai előadások, kulturális élmények

2022.02.26. 20:46

Megtartották a tíz éves hagyományt ápoló Magyar Borok Mustráját Keszthelyen

Szombaton délután kiállításmegnyitóval kezdődött, előadásokkal és borkóstolókkal folytatódott, végül a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes koncertjével zárult a tíz éves hagyományt ápoló Magyar Borok Mustrája a keszthelyi Balaton Színházban.

Arany Horváth Zsuzsa

Stadler Tímea, Raffai-Réz Ildikó, Osvald Bálint, Nemes Klára, Pampetrics Áron és Bakonyi Judit együtt kóstolt

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A kóstolás a magyar őshonos és magyar nemesítésű szőlő és borfajtákat mutatta, egyben a dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő munkásságát is bemutatva, tudtuk meg Osvald Bálinttól, a Goldmark Károly Művelődési Központ, Balaton Színház igazgatóhelyettesétől. Az ötlet népszerűségét jelzi, hogy egy évtized alatt kialakult a rendezvény törzsközönsége, amely szakmai előadások mellett kulturális élményekkel gazdagodhat. 

A Da Bibere Borlovagrend vezetői: dr. Brazsil József elnök, nagymester, Vaszily Zsolt kancellár a mustrán a lovagrend zászlaja előtt

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

- Tavaly volt Bakonyi Károly születésének 100, évfordulója, ezért őszre terveztük a mustrát, amit a járvány miatt halasztottunk mostanra - jelezte Osvald Bálint. - A szőlőmenesítő életét, munkásságát életmű kiállítás idézi fel a Simándy teremben. A ő fajtái mindig itt vannak a mustrán, az előadások között pedig ezúttal a fia beszélt édesapja munkásságáról. A rendezvény kapcsolódik a balatoni fesztiválhoz és a veszprémi vezetésű európai kulturális fővárosa projekthez. Dr. Bakonyi László előadása mellett hallhatták az érdeklődők dr. Hajdu Edit Őshonos és új szőlőfajták a Balatoni borrégió ültetvényeiben,  dr. Szabó István Szőlővirág és szőlőmag, Horváth Imre Hungarikum sztori – tapasztalatok és jó gyakorlatok az imázs- és közösségépítésben és Komoróczi Lajos (m)Etanolfózis – ízpárbaj című előadását. Utóbbi meghívott vendége volt Romsics Bence borász, Horváth Tibor hobbi borász. A mustra aktív részese volt a Da Bibere Borlovagrend, a kínálást pedig a keszthelyi vendéglátóipari középiskola diákja vállalták, ezzel is tanulva leendő hivatásulat. A mustrára több mint százan érkeztek.

Stadler Tímea, Raffai-Réz Ildikó, Nemes Klára, dr. Brazsil József, Vaszily Zsolt 

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában