Frissen Zalából

2022.02.05. 08:00

Megszentelték a Balassi-kardokat Lendván

Ünnepi istentisztelet keretében, csütörtök este a Szent Katalin-plébániatemplomban szentelte meg Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke azokat a Balassi Bálint-emlékkardokat, amelyeket február 14-én adnak át az arra érdemesítetteknek.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A középkori mintára kovácsolt, végvári szablya formájú Balassi Bálint-emlékkard egy rangos irodalmi díj, amit 26. alkalommal adnak át, s amivel évente maximum két személyt jutalmazhatnak. Az egyik kitüntetett a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költő, míg a másik olyan idegen anyanyelvű, jellemzően külföldön élő irodalmár, aki a magyar költészet remekeinek fordításában végez kiemelkedő munkát. A Balassi Bálint-emlékkardokat átadás előtt mindig megszentelik, erre az ünnepi ceremóniára most első alkalommal Lendván került sor, tekintettel arra is, hogy a kitüntetettek egyike dr. Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki magyar író-költő, irodalomtörténész lesz. A kardszentelő misét Kiss-Rigó László püspök mellett Martin Dolamic-Konrad helyi plébános vezette, zenei szolgálatot a Misztrál együttes nyújtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában