Frissen Zalából

2022.02.02. 12:37

Magyarszentmiklóson megújult az 50-es években épült faluház

Megújult a dél-zalai település faluháza, az ünnepélyes átadásra nemsoká sor kerül.

Horváth-Balogh Attila

Kívül-belül megújult a faluház, most sokkal esztétikusabb

Fotó: Szakony Attila

Emellett további fejlesztéseket is szeretnének a következő időszakban megvalósítani, árulta el Szabó Krisztián polgármester.

- A Magyar Falu Programhoz (MFP) nyújtott be pályázatot önkormányzatunk, a faluházak felújítását célzó kiírásra - bocsátotta előre Szabó Krisztián. - Ez több, mint 10 millió forintos beruházást jelentett. Az 50-es években épült faluházunk a település centrumában található, ezért sem mindegy, hogy néz ki. A munkálatok során szinte teljesen megújult az épület, falszigetelésre, külső-belső festésre, hidegburkolásra került sor, kicseréltük a nyílászárókat, továbbá hiánypótló jelleggel kiépítettük a gázalapú központi fűtésrendszert is. Eddig fával fűtöttünk, de a rendezvényteremben álló cserépkályha nem bírta megfelelően felmelegíteni a helyiséget, ezért volt szükség a központi fűtés kialakítására. Ezzel együtt meghagytuk a cserépkályhát is, sőt, újra rakattuk, mert a cserépkályha mindig érték, másrészt hiányzott volna ebből a térből. Napelemes rendszer is került a tetőre, amellyel biztosítani tudjuk az egész épület áramellátását.

A polgármester jelezte, szintén az MFP 15 millió forintos támogatásával új falubuszt nyertek, mely egy amortizálódott, elavult, 8 személyes és 6 éves járművet vált majd - az új autó már 9 személyes lesz, a kornak megfelelő felszereltséggel, mindkét oldalon elhúzható ajtóval, kerekesszékesek közlekedését segítő rámpával, rugalmasan átrendezhető ülésekkel.

 

Szabó Krisztián polgármester

Forrás: Szakony Attila

 

- Hét és félmillió forintot nyertünk a ravatalozónk felújítására, hidegburkolásra és tetőjavításra, a villamos hálózat átvezetékelésére és természetesen, a festésre - folytatta a polgármester. - Szeretnénk továbbá felújítani a falu déli részén található egyik fontos járdaszakaszunkat, ami valójában a Magyar Közúthoz tartozik, de már nem lehet tovább várni vele. Háromszáz méter hosszú etapról van szó körülbelül, s nagyságrendileg 10 millió forintba kerül majd a korszerűsítés. Van még valami, amit tervezünk, de a forrás még szintén nincs meg ehhez, ennél is pályázati forrásban bízunk. A közösségi terünk és a színpadunk közelébe álmodtunk meg egy szép kiülőt, a terveink már készen vannak - amint megjelenik a megfelelő kiírás, azonnal be tudjuk adni.

 

Szabó Krisztián hozzátette: fontos lenne a falu északi részén a csapadékvíz-elvezető hálózat mihamarabbi rendbetétele, továbbá az egyik, magánterületen keresztülhaladó csatorna kiváltását is tervezik. Ez több 10 millió forintos beruházás és szintén előkészítették már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában