Újabbak érkezésére készülnek

2022.02.28. 08:13

Kárpátaljáról menekült családokat fogadtak be Pacsán

Kárpátaljáról menekült családokat fogadtak be a közép-zalai városban az elmúlt napokban, újabbak érkezésére készülnek.

Arany Gábor

Erről számolt be  Kelemen Tamás polgármester, aki közölte, vasárnapig tizen érkeztek az elmúlt három napban, köztük gyermekek is. Az elhelyezésük jelenleg megoldott, ellátásukhoz elfogadnak segítséget. Amire szükség van: ágynemű, paplan, párna és huzatok, tisztító és tisztálkodási szerek, törölközők, tartós élelmiszerek. Ezeket a Kiss Dénes könyvtárban lehet leadni hétfőn 13 - 15, és - kedden 8 - 14 óra között.

Sikerült beszélnünk az egyik menekülttel is. Szálka Tünde 13 és 18 éves fiával csütörtökön éjjel ért Pacsára. Az asszony elmondta, hogy Kárpátalján, az Ungvári járásban, közvetlenül a magyar–ukrán határ mellett fekvő, másfél ezer lakosú, magyar ajkú Eszeny faluból menekültek el. Nagyobbik fiát csak azért engedték át, mert nagyszülei után megkapta a magyar állampolgárságot és rendelkezett magyar személyi igazolvánnyal.

 

- Vonattal Csopra utaztunk, a határon a katona ukránul kérdezte a fiamtól, miért volt Ukrajnában, de a fiam úgy tett, mintha nem értené - mesélte az Eszenyen kozmetikusként dolgozó asszony. _ Tolmácsot hívtak, így mondta el nekik, hogy három hete jött  látogatóba az édesanyjához. Erre elkérték az útlevelemet, ami ukrán, és ekkor a katona kérte, magyarázzam meg a kétféle útlevelet. Elmondtam neki ukránul, hogy a fiam kiskorától a nagyszüleivel él Magyarországon, itt járt iskolába, itt dolgozik, csak látogatóba jött hozzám és együtt a megyünk a nagyszülőkhöz. Szerencsére a határőr elfogadta a magyarázatot és átengedett minket. Az ukrán férfiakat azonban kiszedték a sorból, nem engedték tovább - idézte fel.

 

 

Szálka Tünde arról is beszélt, hogy férje szülei hét éve jöttek át Magyarországra, először dolgozni, aztán  Pacsán telepedtek le. Azóta kőműves férje is a határon innen talált munkát, ő pedig Budapesten dolgozik, és nemrég csatlakozott hozzá 18 éves fia is A család az elmúlt években rendszeresen megfordult Pacsán, a gyerekek a nagyszülőknél nyaraltak.

 

-  Az édesapám otthon maradt, 67 éves, őt már  nem érinti a 18-60 évesekre vonatkozó hadkötelezettség, azt mondta, nem szeretne eljönni. A férjem nagyszülei is maradtak. A rokonaink közül csak az idősebbek döntöttek így, de a fiatalabbak már eljöttek. Utánunk több család is megérkezett Pacsára. Egy anyuka két gyerekkel, a másik négytagú család nagymama, anyuka, apuka, meg 15 éves gyerek. A harmadik család, az anya 8 és 13 éves gyerekkel jött át, de az apát már nem engedték. Rajtuk kívül még két családról tudunk, akik megpróbálnak átjutni a határon és ide tartanak. Az egyiknél négy hónapos kisgyerek is van, de ott az apát nem engedik már át - sorolta.

 

Szálka Tünde arról is beszámolt, hogy eddig mindegyikük szálláshoz jutott, köszönhetően a pacsaiak önzetlen felajánlásának.

 

A közép-zalai városban évek óta több orosz festőművész is él. Egyikük, Olga Tobreluts az interneten tett közzé videóüzenetet, amelyben követeli az Ukrajna elleni katonai akció azonnali leállítását. Mint mondta: Oroszország állampolgáraként egyik oldalról sem fogadok el egyetlen meggyilkolt embert sem. Ellenzek minden katonai akciót. Állj meg és ülj le a tárgyalóasztalhoz, azonnal! Én orosz vagyok, a férjem, Andrej ukrán. Nagyon sok ilyen házasság van Oroszországban. Testvéri nép vagyunk. Mindegyiküknek rokonai, testvérei élnek a határ két oldalán. Azért élünk Magyarországon, mert nem értjük a totalitarizmust és az agressziót. Művészek vagyunk, és a szeretet és a béke a fő dolgunk,szólt az üzenete. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában