Frissen Zalából

2022.02.16. 07:00

Évértékelő tartottak a Pannon Egyetemen, felújítják a zalaegerszegi és a nagykanizsai kampuszt is

Évértékelő sajtóreggelit rendezett a Pannon Egyetem Veszprémben, a Kunszt!-ban. A rendezvényen részt vett Gelencsér András, az egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár, és bemutatkozott a Pannon Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgatóság vezetője, Németh Gabriella is.

Horváth Virág / Napló

Németh Gabriella, Gelencsér András és Csillag Zsolt a sajtótájékoztatón

Forrás: Pesthy Márton

A Pannon Egyetem vezetői a rendezvény keretein belül a nemrég megválasztott Pannon Egyetem borával megköszönték a sajtó munkatársainak a közös munkát és az élő kapcsolatot. Gelencsér András elmondta, eddig is nagyon jó kapcsolatot ápolt az intézmény a régióban működő médiumokkal, hiszen az egyetem a nyílt és őszinte kommunikációban hisz. 


Családbarát munkahely 


A Családbarát Munkahely kezdeményezést a Családbarát Magyarország Központ indította útjának évekkel ezelőtt. Kétkörös bírálati rendszerben döntenek szigorú szabályok között a családbarát hely elismerésről, a megkapott védjegy két évig teszi jogosulttá a munkahelyet a használatára. 


– Az egyetemen nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csupán egy jó egyetem vagy kutatásfejlesztési partner legyünk, hanem azok a kollégák, akik velünk együtt dolgoznak, minél jobban érezzék magukat a munkahelyen. Eddigiekben is tettünk olyan lépéseket, ami ezt támogatja, akár munkaszervezésben, akár infrastruktúra-kialakításban. A Családbarát Munkahely címmel hivatalosan is egy olyan mércét tettünk magunk elé, amelyet szeretnénk megugrani – emelte ki Csillag Zsolt. 


A kancellár hozzátette, a munkahelyeken, így a Pannon Egyetemen is a legnagyobb érték az ember. Ennek szellemében szeretne az intézmény még tovább fejlődni, hiszen a felsőoktatási verseny nemcsak a hallgatókért, de a jó oktatókért is zajlik. 


Modellváltó egyetem 


A modellváltás során az egyetemeknél a fenntartói modell változott meg. Az állami egyetemnél a magyar állam fenntartói jogait egy kijelölt minisztérium, szaktárca gyakorolta (anno az Oktatási Minisztérium, az utóbbi években az Innovációs és Technológiai Minisztérium). Ezek a fenntartóhoz kapcsolódó jogosítványok kerültek át egy civil szervezethez, egy közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz, annak a kuratóriumához. 


– Az ezzel változó jogszabályi környezet nagyban növelte az intézmények szabadságát. Emellett a finanszírozási modell váltása ugyanennyire fontos, ha nem fontosabb. Éveken keresztül egy normatív finanszírozás keretében kapták az intézmények az állami támogatást. Az ezen az ágon befolyó bevétel – azt gondolom, sehol – nem fedezte az alapműködés kiadásait. Ehhez képest most egy 3 plusz 1 lábú finanszírozási forma került bevezetésre. Az egyik képzési láb továbbra is a hallgatói létszámot és a képzések költségeit veszi figyelembe egy emelt normatív összeggel. Van egy kutatási láb, amit „minőségi” lábnak hívnak hivatalosan, ahol a tudományos teljesítményt értékelik. A harmadik láb az az infrastruktúra fenntartását biztosítja. Emellett megjelent a kiemelt ágazati célok finanszírozása láb is, ahová olyan témák kerültek, amelyek egy 21. századi egyetemről elvárhatók: tehetséggondozás, harmadik missziós tevékenységek, sport, egészséges életmód – emelte ki Csillag Zsolt. 


A kancellár jelezte, ezzel a változással immár tényleg az elért eredmények és sikerek alapján kaphatnak az intézmények támogatást, ebben pedig a Pannon Egyetem nagyon jó helyet foglal el. A béremelések is ennek a folyamatnak köszönhetők. 


Új szakok indulnak 


A Pannon Egyetem igyekszik a munkaerőpiaci igényeknek megfelelni, így 2022 szeptemberétől a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar elindítja az óvodapedagógus és a tanító szakokat. Ezzel a pedagógushiányra szeretne reflektálni az intézmény, és segíteni szeretné a régiót a szakemberképzéssel. 


A világ élmezőnyében 


A Pannon Egyetem fennállása során most először felkerült a Times Higher Education rangsorába, a legjobb 1400 intézmény közé a világon. 
– Összesen 22 ezer egyetem szerepel ezen a listán, a top 1400-ba került a Pannon Egyetem. Nem sok magyar egyetemet találni ezen a szinten. Erre a listára komplex mérőszámok alapján kerülhetnek fel az intézmények, ez olyasmi, amire méltán büszkék lehetünk – tette hozzá Csillag Zsolt. 


Megkezdődik a fejlesztés 


Közel 50 milliárd forintból jön létre a Pannon Egyetem és a Mol közös projektje, a Circular Economy Science Park Nagykanizsán. 


Szintén csaknem 50 milliárd forint értékben kapott a Pannon Egyetem forrást, amelyet a fejlesztésre fordíthat, ez a fejlesztés pedig több lépcsőben fog megvalósulni. A tavasz során már két nagy beruházás indulását is tervezik, az egyik az EKF-fel és a várossal közösen megvalósuló Egyetem utcai kampusz megújítása, parkosítása, és a süllyesztett mélygarázs létrehozása közel 7 milliárd forintból. A másik a komplex fűtéskorszerűsítés végrehajtása a főkampuszon csaknem 8 milliárd forint értékben. Emellett az alsó kampusz épületeinek megtörténne a külső hőszigetelése, újravakolása, nyílászárócseréje. Ezzel a két nagy beruházással 2023 év közepére a Pannon Egyetem szeretne elkészülni. 


– Emellett a nagyjából 50 milliárdos keret fedezetet fog arra biztosítani, hogy minden kampuszunkat, tehát Veszprémben mind a kettőt, illetve a zalaegerszegit és a nagykanizsait teljes mértékben, tehát minden épületre kiterjedően komplexen felújítsuk kívül és belül. Nyilván ennek egy hosszabb átfutási ideje lesz, de ha reálisak vagyunk, azt gondolom, hogy 2025 környékére már elkészülhetünk – emelte ki Csillag Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában