Frissen Zalából

2022.02.21. 17:30

Elkezdődött a Dombhátról dombhátra című projekt Újudvaron

Új tartalommal bővült Újudvar termelői piaca, hiszen ahhoz kapcsolódóan tartották szombaton a Terület- és településfejlesztési operatív program által támogatott, Dombhátról dombhátra elnevezésű, kétéves projekt nyitórendezvényét. A község központjában található piactéren így a megszokott kínálat mellett farsangi mulatságok is várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péternek Gyurkó Beáta mutatta meg a rongyszőnyeg készítésének fogásait

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Utóbbi jelmezversenyt, kulturális és szórakoztató bemutatókat tartalmazott, így az érdeklődés is élénk volt a program iránt. Olyannyira, hogy a megnyitó idejére teljesen megtelt a piactér, ezt az árusok is örömmel konstatálták. 

 

– Az elmúlt időszakban nagyon sok fejlesztés történt Dél-Zalában, a környező településeken, a most induló program pedig az emberek összekovácsolására kínál majd nagyszerű lehetőséget – mondta Jakab Sándor polgármester, hozzátéve: a konzorciumvezető Újudvar mellett Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse és Zalakaros, valamint az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület vesz részt a közel 53 millió forintból megvalósuló projektben. 

 

Közös céljuk az újraélesztett dombvidéki életmód és gazdálkodás továbbfejlesztése, a közösségi élet bővítése, térségi szemlélet kialakítása, a települések egymás közötti kommunikációjának erősítése és a közösségeken keresztül a fiatalok visszacsábítása a térségbe. A projekthez tárgyi eszközök beszerzése is társul, így akik eddig nem rendelkeztek téli viszonyok közt is használható, fűthető rendezvénysátorral, sörpadokkal, most ezt a hiányt is pótolhatják. 

 

Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke a havi rendszerességgel tartandó újudvari termelői piac eddigi eredményeit méltatta. Szerinte nemcsak a változatos és minőségi kínálata miatt kedvelik, hanem azért is, mert rendre tartalmas program társul hozzá. Az alelnök úgy véli: a helyi termékeket kínáló termelői piacok mind az árusok, mind a vevők szempontjából hasznosak, de zöldcélokat is szolgálnak, mert a kínált termékeket nem kell utaztatni. 

 

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a hat település összefogásán túl a Dombhátról dombhátra program tartalmi célját emelte ki. Mint mondta: a tárgyiasult fejlesztéseken túl fontos, hogy meg tudjuk őrizni identitásunkat, magyarságtudatunkat, ehhez szükség van az olyan rendezvényekre, mint az újudvari, vagy a következő hétvégén a konzorciumi partnertelepüléseken megvalósuló hagyományőrző disznóvágás. Az államtitkár úgy fogalmazott: feladatunk továbbadni a jövő nemzedékének azt a tudást és szokásrendszert, amit eleinktől örököltünk. Egy piactér ennek is színtere lehet, a történelem folyamán ugyanis a kút és a vásár volt az a két helyszín, ahol az emberek rendre összejöttek, hogy az általuk elgondolt világról kifejtsék gondolataikat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában