Tanulni a múltunkból

2022.02.26. 07:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen (videó)

- Annak kell átélni újra a történelem borzalmait, aki nem emlékezik a múltjára - fogalmazott megemlékező beszédében Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a zalaegerszegi Kosztolányi úti Gulag-emlékműnél péntek délután lezajlott programon.

Arany Gábor

Vigh László képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Balaicz Zoltán polgármester is gyújtott mécsest Zalaegerszegen Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

- Emlékezzünk arra, hogy mit tettek a kommunisták ezzel az országgal negyvenöt év alatt, illetve, hogy mit tettek Európával és a világgal.

 

 

 

Vigh László így folytatta: tanítsuk meg gyermekeinknek, mondjuk el az unokáinknak azt, ami történt, hogy a múlt ne térhessen vissza. Gyújtsunk mécsest mindazok emlékére, akiket elhurcoltak, meggyilkoltak, megnyomorítottak, azok emlékére, akik életét tönkretették.

 

 

A megemlékezés elején H. Horváth Gyula Milan Kundera cseh író szavait idézte: A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.

 

 

Elhangzott az is: Milan Kundera idézett gondolatai jegyében 2000. június 13-án, a volt szovjet tömb országai közül Közép- és Kelet-Európában elsőként döntött a magyar Országgyűlés arról, hogy a kommunizmusnak világszerte áldozatul esett 100 millió ember emlékének egy nappal adózik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában