Két lakost hurcoltak el

2022.02.25. 18:29

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Külsősárdon

A mintegy hetven lakosú Külsősárdnak két olyan lakosa volt, akiket 1945-ben elhurcoltak a szovjet kényszermunkatáborokba, tiszteletükre néhány éve emléktáblát avattak a községben. Péntek délután itt tartottak rövid megemlékezést, amelyen a muravidéki testvértelepülés Kót küldöttsége is részt vett.

Gyuricza Ferenc

Fticsár Károly, a kóti helyi közösség elnöke (balról) és Garparics Győző a Gulagra elhurcoltak emléktáblájánál Fotó: Gyuricza Ferenc

- A terror, a véres megtorlások, a fizikai és szellemi elnyomás nem az a téma, amit az ember szívesen idéz fel emlékeiben – fogalmazta meg Gasparics Győző polgármester. – Emlékezni mégis muszáj, mégis szükséges, hiszen csak így tudjuk elkerülni, hogy ezek a szörnyűségek máskor is megtörténhessenek, hogy újra hatalomra kerüljenek olyan eszmék, amelynek a kiszolgálói a saját népük, saját nemzetük ellen fordulva, azt elárulva, vagy hazugságra épülő adatokat megjelentetve, akár külső hatalmak érdekében a pusztulás útjára vezetik hazánkat.

 

 

Gasparics Győző kiemelte: a kommunizmus erkölcsileg, morálisan zúzta szét a társadalmat, Istenbe és egymásba vetett hitében rengette meg az embereket. Megkérdőjelezte az alapvető emberi értékeket, a hitet, szeretetet és megbocsátást, szétrombolta a közösségeket összetartó kapcsokat, s mindezek fölébe helyezte a pártstruktúrát, annak pribékjeivel. A kommunisták a vidék Magyarországán ezen felül elvették az emberektől a nagy nehezen összekuporgatott földjüket, a kevéske vagyonukat, elhajtották a jószágaikat, s még a padlásukat is lesöpörték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában