Frissen Zalából

2022.02.25. 13:31

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Nagykanizsán (videó)

"A kommunizmus okozta sebeket ma is magán hordja szinte minden magyar család története, elvesztett családtagok, elvesztett lehetőségek képében és a kollektív kulturális, gazdasági kiraboltság talán még évtizedekig velünk maradó következményeiben."

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter államtitkár, Könnyüd Ilona, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete tagja, vitéz Nagy Ottó és vitéz Bartal György a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége képviseletében, Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondta pénteken, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett városi megemlékezésen. Az eseményre a Kisfaludy és a Batthyány utcák sarkán álló társasháznál került sor, amelyben 1945 és 48 között a szovjet államvédelmi szervek börtöne és hadbírósága működött. A falon az áldozatok emléke előtt márványtáblával tiszteleg az utókort képviselve a SZORAKESZ, azaz a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete.

 

– Emlékeznünk kell arra, kik, hogyan és miért vetették a kommunista diktatúra idején a félelem magvát a lelkekbe, mert össze kell szednünk az erőnket, valahányszor azt látjuk, hogy más irányból, más csoportok, más módszerekkel, ugyanezt akarják elkövetni ellenünk - szögezte le Cseresnyés Péter. - A mindennapok tapasztalata az, hogy most is támadás alatt állunk, saját érdekeink és nemzeti érzéseink ma is célpontok. Egy olyan csoportosulás célpontjai, aminek közösségellenes, értékellenes elvi alapjai azonosak a kommunizmus alapvetéseivel.

 

A megemlékezés másik szónoka, a Kárpátaljáról indult Balogh László polgármester személyes érintettségéről is beszélt, s elmondta: református lelkész nagyapja 1948-ban a Gulagon halt meg, s jeltelen sírban nyugszik valahol Szibériában.

 

 

– Ezért mondhatom én hitelesen: soha többé kommunizmust és soha többé fasizmust! - szögezte le a polgármester. - A kommunizmus azért a legembertelenebb eszmék egyike, mert olyan ideológiát szőtt a világtársadalomról, amelybe nem fér bele a teremtett ember és annak történelmi közössége. Nem fér bele a múlt, az Isten, a nemzet, a család. A kommunizmus gondolata betegség, eszméje méreg, történelmi megvalósulása pedig maga volt az apokalipszis.

 

A beszédek után a megemlékezők elhelyezték koszorúikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában