Majdnem kész a templom

2022.01.20. 10:00

Megszentelték a Hévízi-tavat vízkereszt ünnepén

Megszentelték szerdán a Hévízi-tavat az ortodox vízkereszt ünnepe alkalmából.

Péter B. Árpád

Megszentelték a Hévízi-tavat az ortodox vízkereszt alkalmából. A városban és környékén élő orosz ajkú gyülekezet előbb az „Életet adó forrás ikonjáról” elnevezett, állami támogatásból épülő, már majdnem kész templom falai között vett részt ünnepi istentiszteleten, amit az egyházközség parókusa mutatott be, majd körmenet indult a Hévízi-tóhoz (a képen), amelyet megszentelt Kim Nyikoláj parókus. A julián naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a gregorián, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet.

Forrás: Péter B. Árpád

Kim Nyikoláj, a Hévízi Orosz Ortodox Egyházközség parókusa lapunknak nyilatkozva kiemelte: Krisztus megkeresztelkedésének ünnepén megszentelik a vizet, és imáikban kérik a Szentlélek kiáradását s áldását - nemcsak a vízre, hanem a teremtett világra és minden egyes emberre is. A templomban végzett vízszentelés után a hívek körmenetben elzarándokoltak a legközelebbi élő forráshoz, jelesül a Hévízi-tóhoz, amit a parókus megszentelt. Kim Nyikoláj lapunknak azt is elmondta: Moszkva környékén, vagy máshol Oroszországban, a -10, -20 fok ellenére is sokan megmártóznak az ünnepen. Ilyenkor az emberek azért imádkoznak, hogy a Szentlélek leszálljon a vizekre és megszentelje azokat - tette hozzá Kim Nyikoláj.

 

- Fennállásunk 10 éve óta tizedszer jövünk el a tóhoz, hogy megszenteljük azt - folytatta a parókus -, de ebben az évben különösen fontos ez az esemény számunkra, hiszen a kormány bőkezű támogatásával és a hévízi önkormányzat segítségével épül a templomunk, amely majdnem készen van, és nagy ünnepeinken már szolgálhatunk ott. 

 

Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta: az orosz ortodox egyházzal testvéri a kapcsolat, s mindenben segítik a templom építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában