Vízkereszt alkalmából

2022.01.17. 06:50

Megszentelték a Balatont

Görög ortodox ünnepi liturgiát mutattak be a Fő téri templomban, majd vízkereszt alkalmából megszentelték a Balatont szombaton.

Péter B. Árpád

A vízbe dobott feszületért öten úsztak be a jéghideg Balatonba Fotó: Péter B. Árpád

A Szigetfürdőhöz zenés felvonulással érkeztek a résztvevők a belvárosból, ahol a szertartás végén öt fürdőruhás férfi úszott be a háromfokos Balatonba dobott feszületért. 

 

Kardamakis Konstantinos Arsenios, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája azt mondta: vízkeresztkor Isten megjelenését és a Szentháromságot ünnepelik. 

 

– Isten azt akarja kinyilvánítani, hogy szeretné az embert megváltani – fogalmazott a metropolita. – A mi dolgunk, hogy akarjuk saját üdvösségünket. A vízkereszt alkalom, lehetőség az újjászületésre. Isten jelenlétében az egész természeti világ megszentelődik; s rajtunk múlik, szeretnénk-e ezt a világosságot. Azt kívánom, hogy mindannyiunknak örök élete legyen. 

 

Keszey Tivadar, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa által fenntartott Család iskola alapítója leszögezte: az ünnep összehozza a közösségeket, erősíti az egymás iránti figyelmet, s így van ez náluk is. 

 

– A vízkereszt azért is fontos számunkra, mert a Balaton partján élünk – emelte ki Keszey Tivadar. – Az ortodox egyháznak ez mindig is jelentős ünnepe volt, ma pedig látjuk és halljuk, hogy eluralkodott a szennyezés és a rombolás, ezért különösen is hangsúlyos, hogy figyelni s óvni kell a környezetünket, és ezzel együtt persze az életünket is. Minden egyes cselekedet, amelynek a gyerekek a részesei, az beléjük ivódik, lerakódik; ezért is fontos számunkra ez a nap. 

 

A Család iskola alapítója szerint nem elég csak az iskolapadban hallani erről, mert „amit megcselekszünk, amin végigmegyünk, az tudatosodik a gyerekekben, és lehet, hogy 15-20 év múlva köszön vissza”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában