Frissen Zalából

2022.01.12. 17:00

Megnyílt a tizedik Zala megyei kormányablak

Megnyílt a tizedik új típusú integrált kormányzati ügyfélszolgálat, közismert nevén kormányablak a megyében. A szolgáltató közigazgatás jegyében kialakított objektum ünnepélyes avatóját szerdán tartották.

Gyuricza Ferenc

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke (balról a második), Vigh László, dr. Sifter Rózsa, dr. György István és Gyarmati Antal az avatóünnepségen

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az ünnepi eseményen dr. György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elsőként arról beszélt, hogy 2010-ben a kiegyezést követő korszak legnagyobb közigazgatási átalakítása kezdődött el annak érdekében, hogy a szolgáltatás színvonalának emelni tudják. Ebben a folyamatban kapott helyet a járások létrejötte után a kormányablakok kialakítása, ahol eleinte az ügyfelek felvilágosítása volt a fő cél, majd az úgynevezett második generációs kormányablakok létrejöttével az érdemi ügyintézés is ide helyeződött át, illetve fejlődött fel fokozatosan. Ennek köszönhetően a kezdeti 29 ügytípussal szemben 2019-től már mintegy 2500 különféle ügyet intézhetnek kormányablakokban az állampolgárok. Hazánkban a szerdán átadott zalalövőivel együtt már 308 kormányablak működik, s idén országos szinten körülbelül még tíz hasonló közigazgatási szolgáltató helyet adnak át, így gyakorlatilag szinte teljessé válik azok magyarországi hálózata. A közigazgatási fejlesztés újabb lépcsőfokát egy informatikai fejlesztés követi, a Digitális Magyarország Program bevezetésével hamarosan online chates ügyintézésre is lehetőségük lesz az ügyfeleknek.

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt évek zalalövői fejlesztéseit – köztük a kormányablak kialakítását – méltatta, mondván: ezek a helyiek életkörülményeinek javítását célozzák. A kormányablak létrejöttével arra nyílik lehetőség, hogy minden államigazgatással kapcsolatos hivatalos ügyünket egy helyen végezhessük. Gyarmati Antal polgármester szerint az önkormányzati hivatalban 2000 óta meglévő okmányiroda kormányablakká fejlesztésével az épület földszintje is megújult, a város saját forrásból több mint tízmillió forintot fordított az egységes megjelenésre. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott pedig arról beszélt, hogy a Zala megyében működő kormányablakok – melyek épületeinek fejlesztésére csak tavaly 460 millió forintot fordítottak – már 2 millió 850 ezer ügyfelet szolgáltak ki.

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában