Úthasználat

2022.01.28. 09:00

Jövő hétfő a határidő! A tavalyi matricák fele sem újult meg eddig

Már csak néhány napig, január 31-ig érvényesek az éves gyorsforgalmi úthasználati jogosultságok - figyelmezteti az autósokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. abban a közleményben, amit a szervezet lapunkhoz is eljuttatott. Ugyanez a nap, tehát jövő hétfő a határideje az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújításának is.

Gyuricza Ferenc

Közlekedők az M70-es autópályán

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A NÚSZ Zrt. tájékoztatója szerint 2021-ben mintegy 2,8 millió országos és megyei autópálya-matrica került forgalomba hazánkban. Ehhez képest az idei esztendőre eddig csupán 300 ezer darab éves országos és több mint 700 ezer darab megyei vignetta talált gazdára. 

 

 

– A tavalyi esztendőre értékesített éves vignettamennyiség jelentős hányadát tehát még nem újították meg a közlekedők. Akik rendszeresen éves úthasználati jogosultságokkal közlekednek, azoknak már csak néhány napjuk van az idei e-matricájuk beszerzésére – írta a közleményben Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ez nem újdonság, hiszen kimutatásaik szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják az új éves úthasználati jogosultságuk megvásárlását. 

 

 

A közleményben arra is figyelmeztet a NÚSZ Zrt., hogy ugyancsak január 31. a díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények igénylésének határideje. A mentességre jogosultak körét jogszabályban rögzítették – általában rendvédelmi szervek által üzemben tartott, illetve megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművekre vonatkozik –, a kedvezményt viszont nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak is igényelhetik. Ők a D2 díjkategóriába sorolt személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot. A nagycsaládosok a kedvezmény igényléséhez szükséges kérelmet a kormányablakokon keresztül nyújthatják be. Mozgáskorlátozottaknak a bejelentést nem kell évente megújítaniuk, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával szűnik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában