Frissen Zalából

2022.01.10. 17:30

Január első hetében megérkezett a sarki hideg: kemény mínuszok éjszakánként

Január első hetében megérkezett a sarki hideg, ami a mezőgazdaságnak jó, de azoknak, akik nem tudják megfelelően fűteni az otthonukat, vagy az utcán élnek, nehéz időszakot jelent.

Gyuricza Ferenc, Jóna István

Képünkön Kiss Renáta és Rácz Szilvia szociális segítők osztanak ételt a megyeszékhelyen

Fotó: Katona Tibor

Ilyenkor fokozott figyelem irányul a hajléktalanokra. Kardos Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Gondozási Központjának szakmai vezetője elmondta: igyekeznek mindenkin segíteni étellel, meleg itallal, ha szükséges, akkor orvosi ellátáshoz juttatva a bajbajutottakat. A teajárattal rendszeresen felkeresik a város különböző részein élő hajléktalan embereket. Képünkön Kiss Renáta és Rácz Szilvia szociális segítők osztanak ételt a megyeszékhelyen.

 

Zalaegerszegen a hajléktalanok nagy része fűtött szállón vagy éjjeli menedékhelyen vészeli át a keményebb téli napokat. Vannak persze olyanok, akik megpróbálnak meghúzódni az árkádok alatt, lépcsőházakban és kapualjakban, valamint a dombhátakon a hegyi pincék környékén, nem lakáscélra használt ingatlanokban – tájékoztatott Kardos Ádám. 

Hozzátette, hogy csökken az ellátottak száma. Az elmúlt években többnyire száz százalék feletti volt az éjjeli menedékhely kihasználtsága, idén viszont a fejlesztéseknek is köszönhetően 10-15 embert még tud fogadni a 75 férőhelyes intézmény. Az átmeneti szálló most is maximális 40 fős létszámmal üzemel. 

 

Kardos Ádám elmondta még, hogy kevés problémás ember van jelenleg közterületen, többségüket sikerült meggyőzni, hogy vegye igénybe a gondozási központ szolgáltatásait. Az utcai szolgálat a téli időszakban napi 40-60 főt lát el. Ilyenkor élelmiszer- és ruhapótlással próbálnak segíteni, és folyamatosan figyelik az embereket, ha kell, naponta többször visszatérnek hozzájuk, hogy biztosan ne szenvedjenek egészségkárosodást. 

A krízisautó-szolgálat napi 24 órában működik a megye teljes területén, és átlagosan hetente négy-öt alkalommal kell kivonulnia bajba jutott emberekhez. 

 

Míg a szociális ellátásban a hideg tél a legnehezebb időszak, az agráriumban most jól jönnek a fagyok. 

– A gyümölcsösökben nem okozott problémát az elmúlt napok hidegebbre fordult időjárása, mert a fák nyugalmi állapotban vannak – mondta az Alsószenterzsébeten gazdálkodó Molnár Ferenc, majd azzal folytatta: részükről inkább az volna kívánatos, hogy huzamosabb ideig, akár 10-12 napig maradjon így az időjárás. 

Molnár Ferenc az alsószenterzsébeti ültetvényben

Forrás: Gyuricza Ferenc

– Ez ahhoz kellene, hogy a rovar kártevők elpusztuljanak – magyarázta. – Ha enyhe a tél, azt a rovar kártevők is túlélik, az eltakarításuk pedig a jelenlegi vegyszerárak mellett nagyon sokba kerül. Az sem volna baj, ha 3-4 napig –15-18 fokig hűlne le a hőmérséklet, akkor biztosan megszabadulnánk tőlük. 

Az agrármérnök hozzátette, az almának nagyobb a tűrőképessége, a barack már kényesebb. A vegetáció beindulása előtt azonban annak sem árt az a –7,6 fok, amit az idei tél eddigi leghidegebb éjszakáján, szombatra virradóra mért. 

 

– Ami nagyon hiányzik, az a csapadék – folytatta. – Mifelénk éves szinten 1200 milliméter a megszokott, az utóbbi időben ehhez képest 800-850 millimétert kaptunk, s annak az eloszlása sem optimális. A hó nemcsak azért lenne jobb, mert szebbé varázsolja a tájat, hanem azért is, mert ahogy olvad, folyamatosan szivárog be a talajba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában