Frissen Zalából

2022.01.06. 14:00

Hulladékudvart terveznek Hévízre, a környéken élők aláírásokat gyűjtöttek

A városba tervezett hulladékudvarról is szó esett az óév végén tartott közmeghallgatáson. A létesítményt nem, csupán a helyét kérdőjelezték meg a hozzászólók.

Péter B. Árpád

A helyieket segítené az új létesítmény. Bali József (balról) és Papp Gábor a közmeghallgatáson

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A tervezett helyszín a Gamesz területén van, ez ellen azonban 200 aláírás gyűlt össze. A tiltakozók úgy érvelnek: sok család él a környéken, a hulladékudvar pedig szerintük zavarná a megszokott életüket. Ők azt szeretnék, ha máshol épülne meg a lerakópont. 

Papp Gábor polgármester elmondta: még nincs testületi döntés, és számos hatósággal is egyeztetni kell, mielőtt kijelölnék a helyszínt. Hozzátette: az önkormányzat csak a helyet adja, a projektet a ZalaIspa Zrt. valósítja meg. 

– Egy nagyobb hulladékudvart, és nem lerakót tervezünk – szögezte le a városvezető. – Ezzel szeretnénk megoldani a hulladékszigetek problémáját, amit hozzánk hasonlóan számos környező településen megszüntettek, mert áldatlan állapotok alakultak ki a környezetükben. Volt ott döglött csirke és fürdőkád is. Előfordult, hogy naponta kellett üríttetnünk, pluszpénzt fizetve. Részben ezek kiváltására szeretnénk a hulladékudvart megvalósítani, most várjuk a hatósági visszajelzéseket, és csak ezután dönthet a képviselő-testület a helyszínt illetően. 

Bali József, a ZalaIspa vezérigazgatója arról is beszélt: a fürdővárosban különösen fontos, hogy „észrevétlenek” maradjanak, ezért az elmúlt majd’ egy évtizedben kialakították a településen a házhoz menő szelektív és zöldhulladékgyűjtést, s átszabták a lomtalanítás rendjét is. 

– A hulladékudvar olyan kiegészítő létesítmény ebben a rendszerben, amely az itt élőket szolgálja, és arra kínál lehetőséget számukra, hogy olyan tárgyakat helyezzenek el, amiket a kukákban nem tudnak – fogalmazott Bali József, példaként említve az üveg-, a műanyag- vagy éppen a fémhulladékot, illetve olyan veszélyes anyagokat, mint a szárazelem és a kiürült festékes tégely. 

A vezérigazgató leszögezte, Hévíz a turizmusból él, ráadásul kiemelkedően fontos természeti környezetben található, ezért nem gondolkodtak nagyszabású hulladékgyűjtő területben, helyette a hasonló célokat most is szolgáló Gamesz-­telephely továbbfejlesztését tervezik. 

– Nem nagy konténereket szeretnénk ide – folytatta Bali József –, hanem egy lakosságot kiszolgáló, őrzött, modern szigetet, amely az itt élőket szolgálja, és azon hulladékok begyűjtését, amelyek most szemmel láthatóan illegálisan kerülnek ki a természetbe. Még háztartási kommunális hulladékot sem fogadnánk, mert azt elszállítjuk a házak elől. De hogy mit hozhatnak a helyiek, azt az önkormányzat rendeletben szabályozza majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában