Magyar falu program

2022.01.19. 09:00

Átadták a ravatalozót Hottón

A Magyar falu program támogatásával megvalósult beruházásokat adtak át kedden a 340 lelket számláló településen.

Arany Gábor

Rosta István hottói képviselő, Ujj Tibor bödei polgármester, Sipos László, Teskánd polgármestere, Baumgartner József, a kivitelező cég ügyvezetője, dr. Tóth-Árvai Viktória aljegyző, Halász István, Hottó alpolgármestere, Vigh László, Bencze Ildikó jegyző és Horváth Szilveszter hottói képviselő Fotó: Pezzetta Umberto

A végtisztesség megadásához méltó környezetet biztosít az új ravatalozó, aminek megépítését régóta szorgalmazták a szentmihályfai településrész lakói. Ezt Halász István alpolgármester hangsúlyozta az átadáson, és elmondta, hogy a beruházás 19 millió forintos költségéhez 3 millió forint támogatást sikerült elnyerni a Magyar falu programból. Császár János tervei alapján a Baumgartner József vezette Rapi-Ép Bt. építette meg a kor igényeinek megfelelő ravatalozót.

 

Az alpolgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat további beruházásokat tervez, ezekhez újabb pályázati támogatásokra számítanak. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, a községek támogatására három éve életre hívott Magyar falu program egyik hatása, hogy sok településen már elfogytak az eladó házak, telkek. Vonzóvá vált a vidéki élet. A cél változatlan, a Magyar falu program tíz éve alatt a falvakban felújítani minden utat, járdát, intézményt. Ehhez több évre előremutató terveket várnak az önkormányzatoktól. Szólt arról is, hogy a Teskándra vezető, állami fenntartásban lévő utat ez évben felújítják.

 

Halász István hozzátette: a buszfordulótól a települési névtábláig megtörtént az út rekonstrukciója. Pályáztak a tehenészeti telepig tartó külterületi szakasz felújítására is, és ha sikerrel szerepelnek, akkor az állami fenntartású rész rendbetételével már biztonságossá válik a közlekedés Teskándra. Az úton egyébként komoly a teherforgalom, hiszen a tehenészeti telepre tartályautók sora érkezik nap mint nap. 

 

Kedden a település északi határába vezető Szabadság utca új szakaszát is átadták. Nemrég új családi házat húztak ott fel, s van még építési telek is, ám ezek megközelítése a földúton csapadékos időben igen nehéz volt. A 66 méteres szakasz alapozása, szilárd burkolattal ellátása 4,2 millió forintba került, a kivitelező a Vasi Aszfalt-Gép Kft. volt, a költséget a Magyar falu programból finanszírozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában