Frissen Zalából

2022.01.03. 08:00

A környezetvédelem fontosságát mutatják meg a gyerekeknek Nagykanizsán

A Nagykanizsai Központi Óvoda legújabb nyertes pályázata jóvoltából a gyerekek látásmódja bővülhet. Az óvodapedagógusok révén többek között szóba kerülnek az éghajlatváltozás, a megújuló energiák, illetve az újrahasznosítás fogalmai is.

Benedek Bálint

A KULCS program kiállítása a miklósfai tagóvodában. A gyerekek szorgalmas gyűjtőmunka segítségével, a szüleikkel közösen készítették el a tárlat képeit

Forrás: Zalai Hírlap

Geröly Krisztina projektkoordinátor, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezető-helyettese elmondta: intézményük már két nyertes Erasmus+ projekttel büszkélkedhet. Az egyiket még 2019-ben nyerték el, legutóbb pedig tavaly a Kompetenciák, utak, lehetőségek nemzetközi csapatmunkában (KULCS) című Erasmus+ pályázatot 60 ezer euróval támogatta a Tempus Közalapítvány kuratóriuma. 


– Gyorsan változó világunkban a fenntarthatóság és a digitalizáció a két legmeghatározóbb irány és jövőnket befolyásoló tendencia – fogalmazott. – Korábbi projektünk fókuszában a fenntarthatóság, az élethosszig tartó tanulás állt. A KULCS egyrészt ennek a folytatása, fenntartása, másrészt a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre építkezve új utakat mutat. A fenntartható fejlődési célokra alapozva aktív, tevékenységre épülő programot valósítunk meg. Foglalkozunk az éghajlatváltozás, a közlekedés, a megújuló energiák, az újrahasznosítás, a felelős, tudatos fogyasztás témájával, az eltűnő állatfajokkal és legnagyobb kincsünkkel, a vízzel. 


Geröly Krisztina hozzátette: a társadalmi környezet alakulása, a fenntartható közösségek és a kulturális, természeti értékek megóvása szintén fontos feladat. A környezeti problémák megértéséhez, az érzékenyítéshez, a hatékonyabb szemléletváltáshoz segítségül hívják a digitális eszközöket, technikákat. A programban a szülők aktív együttműködésére építenek. Nemzetközi partnerük Szerbiából, Magyarkanizsáról a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény, valamint Erdélyből a Mártonffi János Általános Iskola Nárcisz Napközi Otthona, nagyon jó munkakapcsolatot alakítottak ki velük már az előző projekt során. A programot három tagóvoda: a Miklósfai, a Kossuth és a Pipitér valósítja meg, de vannak tevékenységek, melyek a Nagykanizsa Központi Óvoda valamennyi tagóvodáját érintik. A két évig tartó projekt erősíti határon átnyúló kapcsolataikat a diaszpórában élő magyar intézményekkel s hozzájárul a szakmai munka fejlődéséhez, megújulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában