Frissen Zalából

2021.12.09. 11:30

Zala megyében december 27-ig igényelhető támogatás napelemes rendszerre

A zalaiak – és további öt, közép- és nyugat-dunántúli megye lakói – már pályázathatnak a napelemes kiíráson, amely rendszertelepítést, illetve komplex fűtéskorszerűsítést is támogat.

Péter B. Árpád

Napelemeket szerelnek egy tetőre. Zalából december 27-ig lehet pályázni

Az előbbire – 100 százalékos intenzitás mellett – 2,9 millió, utóbbira 11,3 millió forint nyerhető. Az országos szinten több mint 200 milliárd forintból várhatóan mintegy 35 ezer család kaphat támogatást, hogy környezetbarát és energiatakarékos módon termeljen energiát. 

Zala mellett Fejér, Győr-­Moson-Sopron, Komárom-­Esztergom, Vas és Veszprém megyéből december 27-én 18 óráig adhatják be pályázatukat a családok, a kiírás szerint utolsóként a budapestiek és Pest megyeiek küldhetik el igényüket 2022. január 17-ig. 

A kormányzati portálon elérhető pályázaton napelemes rendszer létesítésére 2,9 millió forint támogatás érhető el, aki viszont emellett hőszivattyú és villamosenergia-tároló beépítését és nyílászárócserét is tervez, annak 11,3 millió forint a felső határ. 

A kérelem benyújtásának egyik fontos feltétele, hogy a pályázónak legyen egy regisztrált és minősített kivitelezővel kötött előszerződése. A rendszerben országosan már 1230 vállalkozás található. 

Ám van kereseti kritérium is. Csak azok a családok kaphatnak támogatást, amelyekben a jövedelemmel rendelkezők – szja-bevallás szerinti – éves keresete, egy főre vetítve, nem haladja meg a 4,85 millió forintot. A határ tehát a 400 ezer forintos havi jövedelem. A család bevételeinél csak a keresőket veszik figyelembe, az ingatlanba bejelentett gyerekek, hozzátartozók nem számítanak. Ez fontos változás a kiírás korábbi tervezetével szemben, mert abban még a gyermekek is „osztóként” szerepeltek. 

Az is lényeges, hogy az ingatlannak kizárólag magánszemélyek lehetnek a tulajdonosai, akiknek nincs lejárt, 60 napot meghaladó adó- vagy köztartozásuk. A pályázat nem támogatja a melléképületre vagy földre telepítést, és fontos mérlegelni, megvizsgáltatni a beadás előtt, hogy a főépület tetejére lehet-e nap­elemes rendszert telepíteni. Ez jellemzően csak akkor kivitelezhető, ha jó a tetőszerkezet statikai állapota. 

A villanyszámla összege is fontos kritérium: csak az indulhat valós eséllyel, akinél ez havi szinten meghaladja a mintegy 15 ezer forintot. 

A pályázóknak jó hír, hogy az eredetileg tervezett 5 helyett a támogatás 10 százalékát fordíthatják energetikai tervezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában