„Ne féljetek!” – üzeni az Úr

2021.12.25. 13:30

Ünnepi istentiszteletet tartottak a hévízi gyülekezetben

Krisztus születésével Isten azt mondja el nekünk: mennyire szereti az embert, akivel kész közösséget vállalni – fogalmazott Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor a hévízi karácsonyi istentiszteleten.

Péter B. Árpád

Az istentiszteleten a gyülekezet fiataljai adtak lélekemelő ünnepi műsort

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Mint jelezte, erről Lukács evangéliuma számol be a legrészletesebben, amelyben olvashatunk az Augustus császár által elrendelt népszámlálásról is, amit a hatalom és a pénz vezérelt, s e tekintetben semmit sem változott a világ kétezer év alatt – szögezte le a lelkész. 

 

„Ebben a szemléletben nincs irgalom, megértés”, folytatta, leszögezve: ezért indul el Mária és József 170 kilométeres útjára Názáretből Betlehembe, ahol egy istállóban kellett a világ megváltójának, Isten fiának megszületnie. Ám ezt az Atya rendezte így, mert azzal, hogy az Úr Jézus Krisztus „egy szagos, koszos, állatistállóban született, Isten elmondta, mennyire szereti az embert és kész közösséget vállalni vele”. 
 

Isten azt is a tudtunkra adta, hogy kész kimenteni az embert a „világ piszkából, bűnéből, nyomorúságából, hogy legyen számunkra kegyelem”, hangsúlyozta a lelkész. 

 

Az ünnepi műsorban közreműködő fiatalok a gyülekezettől kapott ajándékokkal 
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az Úr tudja, milyen nehéz körülmények között élünk, ezt jelzi az is, hogy a Krisztus megszületését hírül adó angyal először a pásztorokhoz ment: azokhoz az emberekhez, akik éjjel-nappal őrizték a nyájukat, állandóan vándoroltak rendkívül szélsőséges időjárási körülmények között, tette hozzá a református lelkipásztor.

 

– Ők voltak azok, akik éjszaka sem aludtak, hanem őrizték a nyájukat – mondta Péntekné Vizkelety Márta –, és ma is azoknak szól az üzenet, akik tisztában vannak azzal, nehéz az a világ, amiben élnek. Jézus maga mondja: „Én azért jöttem, hogy megkeressem és megtaláljam az elveszetteket”, akik látják a maguk életének nyomorúságát, kicsinységét, szenvedését. Az ébereket szólítja meg, akiket a világ s annak minden hatalma, pénze sem tudott elalaltatni – így figyelnek Isten szavára. 

 

A lelkipásztor leszögezte: nekik szól az üzenet: „Ne féljetek!”, amely Isten igéjében pontosan annyiszor szerepel, ahány napja van egy évnek. Ez pedig azt jelenti: a mi Urunk pontosan tudja, mennyi aggodalom, baj és nyomorúság van az életünkben, mint ma is, akár a világjárvány miatt. Isten pedig azt üzeni nekünk: nem vagyunk egyedül, a sorsunkra hagyva, mert ő velünk van, s mellénk adta fiát, Jézus Krisztust, az Üdvözítőt. 

 

Az úrvacsorás ünnepi istentiszteleten a gyülekezet fiataljai felemelő karácsonyi műsorral örvendeztették meg a híveket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában