Frissen Zalából

2021.12.02. 18:00

Rekorddal indítottak a téli szezon első madárgyűrűzésén az Erdődy–Hüvös-kastély parkjában

A téli szezon első madárgyűrűzésén nagy volt a nyüzsgés a botfai Erdődy–Hüvös-kastély parkjában, a szépszámú érdeklődő rekordszámú, 71 kismadár lajstromba vételénél asszisztálhatott.

Fincza Zsuzsa

Zalai Béla kezében csilpcsalpfüzikével Fotó: Fincza Zsuzsa

A kastélyban működő Mindszenty Ifjúsági Ház szervezésében az idén már 18 alkalommal gyűrűztek, de az alkalmak többsége szűk körű madarászat volt. Az első nyilvános esemény 71 szárnyas jószágánál pedig 2010 óta csupán 4 alkalommal sikerült többet fogni a madáretetők körül és a Válicka nádasában felállított speciális hálókkal – árulta el dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, az ifjúsági ház vezetője.

Az idén egy új fajjal, méghozzá az év madarával, a cigánycsukkal bővült a Botfán gyűrűzöttek listája, így a kezdetektől már 64 fajt azonosítottak és vettek nyilvántartásba. 2021-ben a széncinege és az énekes nádiposzáta volt a legtöbbször adminisztrált madár, szemügyre vehették a kormos légykapót (ez volt a második példány, az elsőt 2016-ban fogták), s míg korábban alig találkoztak fülemülével, ebben az évben ötre is botfai gyűrű került.

Zalai Béla kezében csilpcsalpfüzikével Fotó: Fincza Zsuzsa

A téli szezonnyitón a cinkefamíliából a széncinege mellett kékcinke, barátcinege és a fenyvescinege is hálóba került. Zalai Béla, a botfai természetvédők ornitológusa nemcsak meggyűrűzte és az országos nyilvántartásba felvette a kismadarakat, hanem részletesen be is mutatta őket a zömmel gyerkőcökből, szüleikből, nagyszüleikből álló érdeklődők népes táborának. A gyerekek legjobban a nagy fakopáncsnak örültek, szerencséjük volt, mert megcsodálhatták a kis költöző énekesmadarat, a csilpcsalpfüzikét is, amelyik lehet, hogy ma már valamelyik melegebb éghajlatú országban csipegeti össze a rovarreggelijét.

Láthattak vörösbegyet, csúszkát, tengelicet, s valamennyit saját tenyerükből engedhették szabadon. Az élményért nemcsak a gyerkőcök, hanem a felnőttek is sorba álltak, a nemesszent­andrási Rakonczai Viktória és Grünwald Pál például egy-egy széncinegének adta vissza a szabadságát, a csilpcsalpfüzike a zalaegerszegi Majer Míra markából kaphatott szárnyra, a Katona fivérek, Mór és Ábel viszont többször is vállalkoztak a madárröptetésre.

A tervek szerint mostantól kéthetente szombaton tartanak madárgyűrűzést a botfai természetvédők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában