Frissen Zalából

2021.12.02. 06:50

Harminc éves a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének megyeszékhelyi csoportja

Harminc évvel ezelőtt, 1991. novemberében – két évvel az országos szövetség létrejötte után – alakult meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének megyeszékhelyi csoportja.

Jóna István

Az évfordulós ünnepségen részt vett dr. Császár Zoltán, dr. Bocsákné dr. Gerencsér Erzsébet, Vigh László, Balaicz Zoltán, László Ferencné, valamint Makláry Ákos is Fotó: Jóna István

Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget kedden a városvezetők, a tagtársak, valamint a történelmi egyházak képviselői jelenlétében a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A rendezvényen részt vett feleségével a szövetség országos elnöke, Makláry Ákos görögkatolikus lelkész is.

A családias légkörű programon többen felidézték a kezdeteket, köztük a 15 évig elnöklő dr. Bocsákné dr. Gerencsér Erzsébet is. A tiszteletbeli elnök a legfontosabb társadalmi és közösségi tevékenységek felsorolása mellett megemlékezett az alapítókról, az egykori tisztségviselőkről és a néhai tagtársakról is.

Az évfordulós ünnepségen részt vett dr. Császár Zoltán, dr. Bocsákné dr. Gerencsér Erzsébet, Vigh László, Balaicz Zoltán, László Ferencné, valamint Makláry Ákos is
Fotó: Jóna István

A jelenleg 69 fős csoport elnöke, László Ferencné tevékenységüket ismertette, míg Sziráki István, a KDNP volt megyei elnöke Mindszenty szellemiségének ápolásáról beszélt. A KDNP megyei választmányának jelenlegi elnöke, dr. Császár Zoltán jelezte: a szövetség nevében az értelmiség szó nem az iskolázottságra, hanem a gondolkodásra való képességre utal. A társaság ennek jegyében szívesen várja a társadalomért is felelősséget vállalókat soraiba.

Makláry Ákos felhívta a figyelmet, hogy Zalaegerszeg címere, a várat oltalmazó Mária Magdolna kifejezi mindazt, amit a kereszténység jelent. A szövetség az ökumené szellemiségében az egyházak és a társadalom összefogására buzdít, hogy az új idők kérdéseire új válaszokat adjanak. Vigh László országgyűlési képviselő kért mindenkit: álljanak ki a keresztény értékekért, amiket kivívtak az alkotmányban.

-Néhány hónap múlva értékekre és nem pártokra szavazunk – mondta. Balaicz Zoltán polgármester oklevéllel köszönte meg a KÉSZ-csoport közösségépítő és értékteremtő munkáját. Az ünnepségen közreműködött Kálmán Karolina (Mindszenty-gimnázium), ifj. Horváth Károly, Szép Mátyás (Zrínyi-gimnázium) és az Albatrosz Táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában