Frissen Zalából

2021.12.21. 07:00

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban is leadhatók a régi, használaton kívüli mobilok

Kilenc kilogrammnyi mobiltelefont sikerült összegyűjteni az elmúlt időszakban a Halis István Városi Könyvtárban.

Horváth-Balogh Attila

Benke Dániel könyvtáros a gyűjtődobozzal és az utolsó ürítés óta összegyűlt „termés” néhány darabjával

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a nagykanizsai bibliotéka csatlakozott a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, tesó! elnevezésű, használt, kidobásra ítélt mobiltelefon-gyűjtő akció­jához. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet Afrikában, jórészt a Kongói Demokratikus Köztársaságban veszélyeztetett állatfajok, többek között gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Az illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló Kahuzi-­Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park (határ)területein történik. Külszíni bányákról beszélünk, amiket erdőirtással indítanak egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró járatokat vájnak a földbe (ezekbe a gyerekek könnyen beférnek), amiket rozoga támfákkal támasztanak meg. A gyermekmunka mindennapos, a bányákat pedig illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt. 


A munkáért a bányászok jó esetben napi 1-2 dollárt kapnak csak. Rosszabb esetben feleségeiket és lányaikat fogva tartják, s az életükért cserébe kell dolgozni a férfiaknak. 1996 óta 6 millió ember halt meg a koltánbányászat következtében. A számítások szerint közel 4000 elefánt és 8000 gorilla is áldozatul esett a tevékenységnek, hiszen a bányászokat és a fogolyként tartott hozzátartozókat élelemhez kell juttatni. A milícia tagjai, vagy a hozzájuk csatlakozó „vadászok” Kalasnyikov fegyverekkel mészárolják le az állatokat, melyekből az élelmezést biztosítják.

 
A Jane Goodall Intézet azért fogott hozzá a kidobásra ítélt, vagy már nem használt mobiltelefonok, tabletek, laptopok, GPS-készülékek visszagyűjtéséhez, mert ha ezekből a koltánt kivonják és újrahasznosítják, talán mérséklődhet a bányászat mértéke. Ehhez az akcióhoz csatlakozott két évvel ezelőtt a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár is azzal, hogy gyűjtőpontot alakítottak ki az intézményben. 


– Nemrég ürítettük ki a gyűjtődobozt, melyből rendszeres időközönként elszállítják a belekerülő készülékeket, s a mostani mennyiséggel felülmúltuk az elsőt – bocsátotta előre Benke Dániel könyvtáros. – Akkor 72, most már közel 100 készüléket (ez 9 kilogramm körüli mennyiség) tudtunk átadni, ami azt gondolom, jelzi, hogy a kezdeményezésünkre fogékonyak az olvasók. S ez tükröződik a számokban – talán ez, a szemléletformálás a legfontosabb. Jó érzés látni, amikor az idősebb generáció tagjai is hozzák a készülékeket kis zacskókban, és beledobják a dobozba. Kellemes meglepetés volt, amikor csomagot kaptunk Pákáról, az ottani közösségi intézményből, ahonnét postán juttatták el hozzánk a náluk leadott mobiltelefonokat. Azt hiszem, azonosulni lehet azzal az elvvel, amit az intézet és maga Jane Goodall angol etnológus, a csimpánzok szociális és családi életet kutató szakember is vall: minden kis lépés számít! A gyűjtést folytatjuk és mindenkit arra biztatunk, hogy az otthon hányódó, használaton kívüli mobiltelefonokat hozzák el és „szabaduljanak” meg tőlük nálunk. 


Benke Dániel hozzátette végül: a Jane Goodall Intézet minden évben listát is készít a gyűjtőpontok vonatkozásában arról, hogy hol adták le a legtöbb készüléket – a könyvtárban már várják az erről szóló értesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában