Az avarégetésről is tárgyaltak

2021.12.16. 15:46

A legtöbb díj változatlan marad - Mutatjuk, mi mindenről döntöttek a zalaegerszegi közgyűlésen

Nem emelkednek a köztemetői díjak jövőre, a közétkeztetési díjak pedig az ágazati inflációval, 9,6 százalékkal nőnek a Hungast-Zeg Kft. szolgáltatása esetében. Erről is döntött csütörtökön a közgyűlés.

Szabó Judit

Nem emelkednek a temetkezési szolgáltatások díjai

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A rendeletek közül elsőként azonban a költségvetésit módosították, a főösszeget megemelték több mint 780 millió forinttal, így az év eleji 63 milliárd forinttal szemben közel 75,8 milliárdból gazdálkodhat idén Zalaegerszeg. A növekedés oka, hogy újabb működési és pályázati támogatások érkeznek, az önkormányzat többek között a Zalaréti Kastély Rendezvényközpont felújításának előkészítéséhez nyert 115 millió forintot. Építményadóból a vártnál több folyik be, a városnak  jelentős kamatbevétele is keletkezett, és a tervezettnél több ingatlant sikerült értékesíteni.

 

Az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló szabályokat úgy változtatta meg a közgyűlés, hogy többen igénybe vehessék a lehetőséget (a jövedelemhatárt emelték).  A tarifaemelések kapcsán továbbra is él az egy éve bevezetett központi korlátozás: az önkormányzatok a veszélyhelyzetben nem emelhetnek díjakat, így a gyepmesteri díjak és a köztemetőkre vonatkozó díjak sem nőnek jövőre.

 

Az intézményi étkeztetési díjak azonban igen, mert azok kivételnek számítanak Zalaegerszeg esetében. Az önkormányzat ugyanis jóval a díjak befagyasztása előtt szerződést kötött a Hungast-ZEG Kft.-vel, és számszerűen vállalta, hogy minden évben a szakmai inflációnak megfelelő emelést hajt végre, s ebben az esetben meg is teheti azt. Az emelés a nyersanyag- és a rezsiköltségre vonatkozóan is 9,6 százalékos. A rezsiköltséget a város fizeti, a nyersanyagköltséget pedig az igénybe vevő, a  diákok esetében a szülő. A rászoruló diákokok étkezése ugyanakkor ingyenes, az ő szüleiket nem érinti a díjemelés, ami az önkormányzatnak összességében 48 milliós többletkiadást jelent jövőre. A bölcsődékben és a Zalaegerszegi Gondozási Központban az étkezési díjakat nem növelte az önkormányzat, mert saját konyháról látják el ezeket az intézményeket, nem a Hungast-Zeg Kft. biztosítja a szolgáltatást.

 

Az avar és a kerti hulladék égetésével kapcsolatban nagy bizonytalanságot okoztak az elmúlt időszak jogszabályváltozásai, a lakosság nehezen tudta követni, lehet-e égetni vagy sem. Most visszaállt a régi helyzet: az önkormányzatok jogosultak szabályozni a kérdést. Zalaegerszegen a korábbi szabályok érvényesek: október 15. és április 15. között, szerdai és szombati napokon szabad égetni, kivéve azokban az utcákban, amelyeket a helyi környezetvédelmi rendelet melléklete felsorol.

 

A közgyűlés elfogadta a városi cégek előzetes üzleti tervét, a Vásárcsarnok élére az eddigi vezetőt, Horváth Istvánt nevezte ki, a csarnok gazdasági vezetője Fitos Éva maradt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában