Robotok, szenzorok

2021.12.15. 18:00

A hévízi Bibó-gimnáziumban felkeltenék a diákok természettudományos érdeklődését

Majdnem 900 ezer forintot nyert a Nemzeti tehetség program pályázatán a Bibó-gimnázium, amiből korszerű, az oktatást élményszerűbbé tevő eszközöket vásároltak. A tanárok azt remélik: így felkelthetik a diákok természettudományos érdeklődését, és érdekesebbé tehetik a tanórákat.

Péter B. Árpád

Fraller Csaba szerint mostantól látványossá tudják tenni a kísérleteket

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Nagy Boldizsár, a Bibó-gimnázium intézményvezetője azt mondta: azt szeretnék, hogy a diákok egy picit közelebb kerüljenek a természettudományhoz, jobban megértsék, miről is szól ez a terület, s a kísérletekkel és a látvánnyal megfoghatóbbak legyenek számukra ezek az ismeretek. Hozzátette: a mintegy 900 ezer forintból az iskola hozzájutott egy 3D-s nyomtatóhoz és egy drónhoz, illetve érkeztek könnyen programozható lapocskák, amelyek gyakorlatilag számítógépnek tekinthetők. Utóbbiak kapcsán Fraller Csaba matematika-fizika szakos tanár arról beszélt: ezek programozhatók, s a szenzorok segítségével látványossá tudják tenni a korábban csak analóg módon bemutatható kísérleteket. 

 

- A Mikrobit-lapkák kifejezetten oktatási célra készültek - folytatta Fraller Csaba az egyik foglalkozás előtt, elmondva azt is: ezeket kellően nagy számban sikerült beszerezni, illetve vásároltak hozzájuk kiegészítő termékeket, például minirobotokat, illetve rengeteg szenzort. 

 

Mindezekkel digitalizálhatják, látványosabbá tehetik a méréseket. És bár a pályázat hamarosan lezárul, a munka jövőre is folytatódik az intézményben. 

 

Ertl Gergő, a Bibó-gimnázium diákja lapunknak arról beszélt, érdekli a matematika és a fizika, ezekkel szeretne foglalkozni később az egyetemen is. Hozzátette: a Mikrobitek használatával felkészülhet tanulmányai folytatására. 

 

- Régebb óta foglalkozom programozással - vette át a szót Vitai Kristóf -, de otthoni keretek között nem volt lehetőségem ilyen komoly szinten belemélyedni. Az egészben az ragadott meg, hogy ez a világ napról napra fejlődik, nagyon sokrétű, és az ember kreativitására van szükség ahhoz, hogy egyes feladatokat, problémákat meg tudjon oldani. 

 

Az új eszközök olyan szakmákban való elmélyülést tesznek lehetővé, amelyek ma rendkívül keresettek a munkaerőpiacon. Természettudományos területen továbbtanulni és diplomát szerezni a fiatalok számára biztos életpálya lehet. Egyelőre kétharmad-egyharmad arányban a humán területek és a nyelvek vezetnek, de azt remélik: ez változik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában